Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine i-a împiedicat pe agricultori să ajungă cu tractoarele în centrul Capitalei

© Photo : Miroslav RotariСельхозтехника у въезда в Кишинев
Сельхозтехника у въезда в Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii care stau cu tehnica agricolă la punctele de intrare în Capitală nu au mai ajuns astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum au anunțat ieri. Cine i-a oprit: gerul sau poliția?

Surse din rândul agricultorilor protestatari ne-au comunicat că astăzi ei nu vor intra în Chișinău cu tractoarele lor, ci doar vor discuta cu autoritățile revendicările pe care ei le înaintează.

Tehnica agricolă a fost parcată la intrarea în Chișinău - Sputnik Moldova
Agricultorii, gata să protesteze la Chișinău: Tractoarele - la intrarea în oraș
Mai exact, un grup de agricultori va merge astăzi la sediul Guvernului ca să discute cu premierul Ion Chicu și cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Între revendicări, plata subvențiilor pentru grupa a doua de cereale care a fost compromisă de secetă, renunțarea la inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12% și altele care vizează problemele cu care se confruntă țăranii în condiții de înghețuri, secetă hidrologică și criză economică.

Fermierii cu care noi am discutat spun că, în funcție de rezultatele acestor discuții, ei vor decide cum procedează mai departe. Dacă rezultatele vor fi pozitive pentru agricultori, ei vor renunța la proteste, dacă – nu, atunci chiar mâine vor înainta cu tehnica agricolă în centrul Chișinăului și se vor instala în Piața Marii Adunări Naționale. Ei sunt deciși să-și manifeste dezacordul cu acțiunile întreprinse sau mai curând de lipsa de reacție a autorităților la solicitările lor, mai ales că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor.

Agricultorii protestatari se confruntă nu doar cu Guvernul, ci și cu gerul

Совещание премьера по ликвидации последствий ЧС в Комрате - Sputnik Moldova
Iată când am putea avea alegerile parlamentare anticipate – o spune Chicu
Pentru că este puțin probabil ca Guvernul să dea curs revendicaților agricultorii, mai ales dacă printre acestea sunt și chestiuni politice, cum ar fi anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, care nu pot fi decise de Executiv, trebuie să ne așteptăm că mâine câteva coloane de tractoare și utilaje agricole vor intra în oraș. Asta dacă la noapte nu va fi prea frig, cum de altfel promit meteorologii și dimineața tractoriștii vor putea să pornească motoarele diesel cu car sunt dotate tractoarele. Este știut că motorina este extrem de sensibilă la temperaturile scăzute, așa că mecanizatorii au putea să aibă mâini surprize care să nu le permită să-și realizeze scopul. Apropo, pentru noaptea care vine meteorologii au anunțat minime de până la -8 grade Celsius.  

Agricultorii protestatari, tot mai aproape de PAS și PPDA

Se pare însă că agricultorii nu au doar revendicări economice, cum au anunțat inițial, ci deja și politice, între care, principala revendicare este anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă - Sputnik Moldova
Societate
Decis: Agricultorii vor protesta mâine cu tractoarele în centrul Capitalei
Amintim că președintele Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a declarat că utilajele agricole vor rămâne la intrarea în Chișinău până la anunțarea alegerilor parlamentare anticipate. Și nu doar atât, agricultorii își coordonează acțiunile cu două formațiuni politice de opoziție PAS și PPDA. Spre exemplu, ieri unul dintre agricultorii protestatari din raionul Călărași a anunțat că aceștia au decis să reia protestele după o discuție cu câțiva deputați de la PAS și PPDA.

Dacă este așa, dacă agricultorii ajung totuși în centrul Capitalei, atunci s-ar putea să avem în Chișinău un Crăciun și un Revelion autentic, adică decorat nu doar cu luminițe și Pomul de Anul Nou, ci și cu pluguri și semănători.

Exact ca în Plugușorul în care bădița Traian ară și seamănă. Mânați mai: hăi, hăi!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0