Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chirurg: Mulți moldoveni ascund că suferă de această patologie

© SputnikIurie Serbulenco
Iurie Serbulenco - Sputnik Moldova
Abonare
Foarte mulți moldoveni suferă de hemoroizi, dar puțini se adresează la medic pentru tratament. Pacienții se jenează de acest lucru, iar unii dintre ei par a fi indiferenți, considerând că aceasta nu este o problemă care le poate afecta grav sănătatea.
Chirurg: Mulți moldoveni ascund că suferă de această patologie

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, chirurgul proctolog Iurie Serbulenco a menționat că efortul fizic exagerat, lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă și stresul cronic favorizează apariția hemoroizilor. Acestea sunt anticipate de disconfort, mâncărime, constipații și sângerări. Niciuna dintre aceste simptome nu trebuie însă ignorate, atenționează specialistul.

"De această patologie suferă, în egală măsură, bărbații și femeile. Hemoroizi apar atunci când faceți efort fizic exagerat, sau, din contra, aveți un mod sedentar de viață – cei mai predispuși fiind șoferii sau cei care au muncă de birou. O altă cauză sunt dereglările de tranzit intestinal (constipația sau diareea frecventă). În cazul femeilor, majoritatea dintre ele se confruntă cu această problemă în timpul sarcinii sau după naștere", a explicat chirurgul proctolog.

Iurie Serbulenco a mai precizat că hemoroizii pot fi tratați medicamentos, dacă sunt depistați în stadiul I. Dacă însă boala evoluează, se recurge la tratamentul minim-invaziv.

Студия радио Sputnik, архивное фото - Sputnik Moldova
Diabetul zaharat: Tot ce trebuie să știi despre maladie
În cazurile grave, se aplică tratament chirurgical clasic. Este foarte important de știut că amânarea tratamentului hemoroizilor are consecințe grave pentru sănătate. Netratată, boala poate evolua în unele cazuri până la cancer de colon.

"Boala progresează repede. Dacă apar complicații, nici tratamentul chirurgical nu ajută. Complicațiile provoacă disconfort și durere. În nodulii externi se formează cheaguri de sânge care se sparg de fiecare dată în timpul defecației", a subliniat specialistul.

De menționat este că doar 17 la sută dintre moldovenii care suferă de hemoroizi urmează un tratament. Ceilalți ignoră soluțiile propuse de medicii proctologi din cauza rușinii sau indiferenței față de propria sănătate. Potrivit statisticilor internaționale, 60 la sută dintre oamenii din întreaga lume suferă de cel puțin o afecțiune proctologică.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0