Creștinii ortodocși prăznuiesc în ziua de 21 noiembrie/4 decembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este una dintre cele douăsprezece Praznice Împărătești, a treia din crugul anului bisericesc. În popor, aceasta este cunoscută cu denumirea de Vovidenia sau Ovidenia (Odovania). Chiar dacă ne aflăm în perioada Postului Nașterii Domnului, în această zi Biserica face dezlegare la pește. Această dezlegare este valabilă chiar dacă această sărbătoare cade în zi de miercuri sau vineri.
Istorie
Primul care a descris nașterea și viața timpurie a Maicii Domnului a fost Iacov cel Drept. Tradiția Bisericii, deși folosește textul apocrif al Protoevangheliei lui Iacov, care datează din secolul al II-lea, sărbătoarea este instituită abia în secolul al VI-lea. În Apus sărbătoarea a fost adoptată de papa Grigorie XI-lea, marcată pentru prima data în anul 1374, la Avignon.
Făgăduința Sfinților Părinți Ioachim și Ana
Sfinții Ioachim și Ana, lipsiți de copii, dar având multă credință în Dumnezeu, Îl rugau să le dăruiască cinstea de a fi părinți. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Vestea că vor avea o fata pe care o vor numi Maria a fost adusă de un înger.
Astfel precum au făgăduit, când Maria a împlinit trei ani de la naştere, Sfinţii Ioachim şi Ana au plecat spre Ierusalim ducând-o pe Sfânta Fecioară, cale de trei zile, din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim.
Anticiparea nașterii Mântuitorului
Aici, la Templu (Templul lui Zorobabel), Fecioara Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a binecuvântat-o prin cuvintele „tu eşti cea care în Dumnezeu și-a proslăvit numele său între iudei. Tu eşti cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său". Zaharia, având slujirile arhierească şi profetică şi văzând în Fecioara Chivotul Noului Legământ, a dus-o în Sfânta Sfintelor. Întrucât intrarea în templu este pregătirea tainică a întrupării lui Hristos, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică anticipând Naşterea Mântuitorului.
Potrivit Sfintei Tradiții, Fecioara Maria a stat până la vârsta de 15 ani la templu, timp în care a fost călăuzită de Arhanghelului Gavriil, care o hrănea şi îi descifra tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru Vestea cea Bună. Deci, Hristos se va naște, va muri și va învia tainic împreună cu cei care trăiesc în Biserică.
Singura biserică din Republica Moldova, închinată Intrării Maicii Domnului în Biserică
Izvoarele privind istoria sfântului locaş cu hramul Intrarea Măicii Domnului în Biserică arată că la începutul secolului XX aici se păstrau mai multe cărţi vechi, printre care Apostolul, editată la Iaşi în 1786, Cuvinte din Vasile cel Mare, București (1826); Evanghelia, Bucureşti (1742), Penticostar, Triod, Chişinău, (1862) ș.a.
O mărturie despre biserica din satul Ulmu, o găsim la Ioan Pelivan, care scria în memoriile sale: ”…ne răsare în memorie şi luptătorul Petre Braga, seminarist din Chişinău, care a fost exilat în Siberia, împreună cu părintele său, dascăl de biserică din comuna Ulmu, judeţul Chişinău, cam pe la 1383‑1885. […]”.
Potrivit datelor statistice oficiale, Peste 121 de mii de moldovence poartă numele în cinstea Sfintei Fecioare Maria.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova