CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Postul Sfintei Marii începe în fiecare an pe 14 august și ține două săptămâni, până pe 28 august, când este prăznuită ziua Adormirii Maicii Domnului. La început de post, de ziua Scoaterii Sfintei Cruci, Mitropolitul Vladimir i-a îndemnat pe creștini să sporească în rugăciune și să se înfrâneze de la lucrurile lumești.
”Este necesar ca în această perioadă de post să ne înfrânăm atât de la lăcomia pântecelui, cât și de la gânduri rele, cuvinte necugetate și fapte păcătoase pentru a ne sfinți viața. Desigur, înfrânarea de la aceste ultime păcate enumerate nu se limitează la perioadele posturilor, ci trebuie permanent respectate. Noi, ortodocșii, ținem acest post în cinstea Maicii Domnului pentru a ne pregăti duhovnicește să întâmpinăm marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului și a trecerii ei cu trupul la cer. După Tradiția ortodoxă, însăși Maica Domnului s-a pregătit pentru trecerea ei la cele veșnice prin post”, a spus Mitropolitul Vladimir.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a precizat că perioada Postului Adormirii Maicii Domnului este una în care ”cerem mai mult ajutorul Maicii Domnului ca să devenim mai sensibili și să-i ajutăm mai mult pe semenii noștri”, îndemnându-i pe creștini să urmeze ”pilda Maicii Domnului în smerenie și ascultare față de Dumnezeu.
Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat un post aspru, asemănător cu cel al Sfintelor Paști. Postul Adormirii Maicii Domnului a fost rânduit de Biserică spre aducerea aminte a virtuților alese ale Sfintei Fecioare Maria și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
Cum ținem Postul Sfintei Marii
În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.