Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Oleinic
Alexandru Oleinic - Sputnik Moldova
Abonare
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a aprobat: Pensie facultativă pentru moldoveni

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului în condițiile în care parametrii acestu buget sunt coordonați cu FMI”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0