Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a aprobat: Pensie facultativă pentru moldoveni

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege cu privire la fondurile de pensii facultative. Cetățenii vor avea posibilitatea să-și pregătească primirea unei a doua pensii, de la o entitate licențiată.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Parlamentul a votat astăzi, în a doua lectură, definitivă, proiectul de lege cu privire la fondurile de pensii facultative, aprobat în prima lectură în luna iulie.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a aprobat un proiect de lege cerut de FMI

Acest proiect de lege descrie modul de constituire și funcționare a fondurilor de pensii facultative, administrate în mod privat, care ar servi ca surse pentru completarea veniturilor provenite din sistemele publice de pensii.

Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii sau de către o entitate reglementată din sectorul financiar, cu condiția obținerii licenței. Activitatea respectivelor entități va fi supravegheată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Fondurile de pensii vor fi divizate în două categorii: fonduri de pensii facultative și fonduri de pensii ocupaționale.

Sistemul facultativ de fonduri de pensii urmează să fie format pe baza contribuțiilor voluntare ale salariaților și/sau angajatorilor, cu posibilitatea divizării acestei contribuții între salariat și angajator.

Sala de ședințe a Parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Partidul „ȘOR” a anunțat cum va activa în Parlament

Sistemul pensiilor facultative descris de proiectul de lege nu limitează participarea persoanelor în funcție de vârstă sau mărimea contribuției. Aderarea la un fond de pensii facultative va fi o opțiune individuală.

În scopul limitării riscurilor și asigurării redresării situației financiare a fondului de pensii facultative, au fost stabilite măsuri de intervenție și sancționare. Este  prevăzută și administrarea specială, având drept scop conservarea valorii activelor fondurilor de pensii și redresarea financiară a administratorului.

La ședința de astăzi a Parlamentului s-au prezentat 92 de deputați, la fel ca ieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0