Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aprobat: Vârsta de pensionare a magistraților a fost majorată

© AP Photo / Charlie NeibergallJustiție
Justiție - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Potrivit proiectului aprobat de Parlament, începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Nagacevschi, despre restabilirea în funcție a unor judecători

În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se majorează conform eşalonării, până la atingerea vârstei de 63 de ani. De exemplu: în 2021 la 51 ani, în 2022 la 51 ani și 6 luni, în 2023 la 52 ani, în 2024 la 52 ani și 6 luni, iar în 2025 - la 53 ani. Astfel, abia în anul 2045, judecătorii vor ieși la pensie la 63 ani.

Totodată, din 1 iulie anul viitor, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni, iar în funcția de judecător - de cel puțin 13 ani, pentru obținerea dreptului la pensie. Ulterior, în fiecare an, vechimea în muncă generală și vechimea în funcție de judecător se majorează cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă de 34 de ani în anul 2047 și vechimii de muncă în funcție de judecător de 15 ani, în anul 2024. În cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, plata pensiei se suspendă.

De asemenea, cuantumul pensiei magistraților va fi egal cu 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală, cuantumul se va majora cu 3%, însă per total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0