Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură

© Sputnik / OsmatescoСтела при въезде в муниципий Комрат
Стела при въезде в муниципий Комрат - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a adoptat cu votul majorității deputaților câteva proiecte de lege cu privire la statutul autonomiei găgăuze.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. În cadrul ședinței plenare de astăzi, care a fost marcată de scandal, au fost adoptate mai multe proiecte importante, inclusiv pachetul cu privire la autonomia găgăuză.

Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în prezidiul Parlamentului - Sputnik Moldova
Video
Video: Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în Parlament

Cea mai importantă prevedere este cea care stabilește că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Legile cu privire la bugetul de stat, votate

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

În plenul Parlamentului s-a iscat un adevărat scandal. Deputații opoziției au blocat tribuna și prezidiul Legislativului, pentru a împiedica prezentarea și votarea proiectelor cu privire la buget și politica fiscală.

Microfoanele din prezidiu și cel de la tribuna centrală a Parlamentului au fost rupte de deputații opoziției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0