Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome care nu trebuie neglijate

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Pânzaru
Iurie Pânzaru - Sputnik Moldova
Abonare
Intoxicații cu ciuperci devin tot mai frecvente. Despre simptomele ce semnalează că ceva nu este în regulă după ce ați consumat acest produs aflați de la șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul ANSP, Iurie Pânzaru.
Intoxicațiile cu ciuperci: Simptome ce nu trebuie neglijate

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri în care au avut de suferit 62 de persoane, dintre care 11 erau copii, iar patru oameni au murit.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Aveți grijă ce consumați: Patru persoane au murit în urma intoxicațiilor

Potrivit lui Iurie Pânzaru, manifestările intoxicației apar chiar după consumul unor cantități mici de ciuperci. Simptomele pot apărea în intervalul de la o oră până la 48 ore de la consum, iar în cazurile mai grave poate surveni chiar și decesul.

"Mai întâi de toate apare greața, apar dureri în regiunea abdomenului, scaunul cu sânge, uscăciune în gură, sete, salivație abundentă. Peste șase ore de la debut pot apărea și amețeli și se agravează starea generală a sănătății - dureri insuportabile de cap până la pierderea cunoștinței, chiar și halucinații. În cele mai grave situații apare coma și survine decesul. Îndată ce apar careva simptome, adresați-vă medicului de familie sau sunați la 112", a explicat specialistul.

Iurie Pânzaru a mai menționat că majoritatea pacienților se adresează mult prea târziu la medici, crezând că starea de sănătate se va ameliora. Mulți dintre aceștia nu conștientizează riscurile și consecințele ce pot apărea după o banală intoxicație.

Грибы - Sputnik Moldova
Societate
Doi oameni au murit după ce au mâncat ciuperci

"Aproximativ 95 de procente din pacienți se adresează târziu la specialiști. Intoxicațiile cu ciuperci se deosebesc de alte intoxicații, de aceea este important de acționat la timp. De exemplu, în luna noiembrie, din cauza adresărilor tardive, au fost înregistrate și cazuri de deces", a subliniat el.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul recomandă ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor. Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0