Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii vor primi ajutor din partea Rusiei: Ce condiții trebuie să întrunească

© Sputnik / Cătălina CerneiMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii vor putea primi ajutor din partea Federației Ruse. Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil. Beneficiarii pot fi fermierii ce au fost afectați de secetă în proporție de peste 60%.

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Veste bună pentru agricultorii care au fost afectați în acest an de secetă. Federația Rusă va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. 

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021
Guvernul a aprobat luni regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar. Astfel, beneficiarii vor fi producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Ajutorul este prevăzut pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat culturii porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb; să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Ajutorul financiar se va acorda solicitanților sub formă de plată directă la unitatea de suprafață de teren arabil, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului financiar va constitui șapte zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: Agricultorii reiau protestele - Iată de când
Conform datelor, din totalul de circa 500 de mii de hectare de semănături cu culturi agricole de grupa a II, suprafața porumbului afectat constituie circa 51 la sută.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Federația Rus au anunțat că sunt gata să semneze un acord de finanțare nerambursabilă. Atunci, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că ”Actualitatea Acordului rezidă în necesitatea susţinerii financiare urgente a producătorilor agricoli din Republica Moldova care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei severe și altor fenomene nefaste precum pandemia de COVID-19”.

Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nu implică angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0