Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultimă oră: Agricultorii reiau protestele - Iată de când

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii anunță că vor ieși din nou în stradă să protesteze. De această dată, fermierii planifică să vină în centrul Capitalei pentru a-și spune nemulțumirile.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că fermieri din 15 raioanele ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori vor protesta în potriva indiferenței autorităților.

”Planificăm să protestăm miercuri, 2 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Vom fi agricultori din 15 raioane și avem susținerea asociaților de fermieri și a federațiilor din acest domeniu. Ne-am săturat să fim hrăniți cu promisiuni, s-au adunat mai multe motive care ne obligă să ieșim în stradă, inclusiv nu am primit ajutoarele promise pentru pierderile suportate la grupa a doua de cereale”, declarat Sergiu Stefanco. 

Producătorii agricoli susțin că s-au săturat de promisiunile autorităților și vor să le fie îndeplinite mai multe revindecări. Miercuri, fermierii vor anunțat toate nemulțumirile și solicitările pe care le au.

 Молдавско-российский фестиваль День поля - Sputnik Moldova
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au precizat pentru Sputnik Moldova că nu au fost informați despre aceste manifestări, dar au subliniat că este dreptul fermierilor să protesteze dacă asta își doresc. 

Pe parcursul lunii august, mai mulți agricultori au ieșit cu tractoarele la proteste și au cerut autorităților despăgubiri pentru prima grupă de cereale. După aceasta, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate s-a acordat 1 620 de lei pentru un hectar, pentru grâul de toamnă – 1 500 de lei, orz de toamnă – 1 530 de lei, rapiță de toamnă – 2 100 de lei. Pentru culturile pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3 800 de lei, viță-de-vie – 3 000 lei, legume în câmp deschis – 2 000 de lei și pentru mazăre – 1 100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0