Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert în economie: Agricultorii trebuie să protesteze pentru a fi auziți

© Sputnik / Mihai CarausMai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Viorel Gîrbu afirmă că protestele sunt singurul instrument al agricultorilor prin care îi pot convinge pe reprezentanții statului să le acorde ajutor în această perioadă dificilă.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Economistul Viorel Gîrbu afirmă că sectorul agricol a fost foarte afectat în acest an de secetă, dar și de pandemia provocată de virusul COVID-19.

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: Agricultorii reiau protestele - Iată de când
În contextul în care fermierii au anunțat că miercuri vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale, Viorel Gîrbu a precizat pentru Sputnik Moldova că manifestațiile sunt singura soluție acum pentru agricultori care vor să-și facă dreptate.

”Protestele sunt unica șansă ca autoritățile să înțeleagă nemulțumirea fermierilor. Trebuie de precizat că foarte mult contează și anvergura protestului, fiindcă cu cât mai mulți agricultori își vor spune durerea, cu atât mai repede autoritățile vor reacționa. Statul este obligat să vină cu soluții pentru a ajuta fermierii, dacă aceștia în număr mare cer acest lucru”, a declarat Viorel Gîrbu. 

Totodată, expertul în economie a remarcat că bugetul țării a fost într-adevăr foarte mult afectat în acest an, dar consideră că există soluții pentru a depăși prolemele stringente.

”Bugetul de stat este într-o situație dificilă după un an plin de provocări, dar, dacă agricultorii vor cere insistent ajutor, atunci mereu este o soluție pentru a găsi resurse și a ajuta agricultorii loviți de probleme”, a menționat Viorel Gîrbu. 
© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gîrbu
Expert în economie: Agricultorii trebuie să protesteze pentru a fi auziți - Sputnik Moldova
Viorel Gîrbu

În același timp, economistul spune că poate fi înțeleasă și nemulțumirea asociațiilor din domeniul agroindustrial față de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Noul document prevede majorarea cotei TVA de la 8% la 12% pentru domeniul agricol, iar acest lucru nu va îmbunătăți situația. 

Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Asociațiile din sectorul agroindustrial, împotriva majorării TVA în agricultură
”Documentul este straniu, rupt de realitate în partea care vizează agricultorii. Nu este clar de ce Guvernul vrea să echivaleze cota TVA în aceeași măsură pentru toate mărfurile, fiindcă unele sunt mai scumpe, iar altele mai ieftine, de aceea ar trebui totuși orice treaptă să fie impozitată diferit. De exemplu, unele imputuri se impozitează într-un fel, altele în altul. Nu înțeleg încăpățânarea Guvernului de a veni cu nivelarea cotelor de impozitare”, a precizat Viorel Gîrbu. 

Astăzi, reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial au declarat că sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, precizând că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei. Ei vor cere ajutor pentru pierderile suportate la culturile de grupa a doua, dar și soluții pentru a depăși problemele legate de distribuitorii de imputuri agricole care îi acționează în judecată pentru restanțele acumulate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0