Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum este protejat leul de falsificare: Infografic

Abonare
Leul moldovenesc împlinește 27 de ani. Până la introducerea monedei naționale, pe teritoriul Republicii Moldova au circulat rublele sovietice și cupoanele moldovenești. Cum sunt protejate de falsificare bancnotele noastre?

Leul moldovenesc împlinește 27 de ani pe 29 noiembrie 2020. Moneda națională a fost pusă în circulaţie pe 29 noiembrie 1993, înlocuind „cupoanele” aflate la acea vreme în circulație pe post de monedă de tranziție după rublele și copeicile sovietice.

© Sputnik Moldova, Sputnik / Yana ZaharovaLei
Cum este protejat leul de falsificare: Infografic - Sputnik Moldova
Lei

Cum procedăm în cazul depistării leilor falși?

Destul de frecvent auzeam în anii trecuți despre depistarea în circulație a bancnotelor de lei false sau despre tentative de a le pune în circulație. Anul acesta, Poliția nu prea a anunțat despre asemenea cazuri. 

Задержание  - Sputnik Moldova
Societate
Euro falși răspândiți în Moldova: Trei persoane arestate

De altfel, nici bancnotele noastre n-au stat pe loc, dar s-au modernizat, fiindu-le ridicat nivelul de protecție împotriva falsificării. De exemplu, bancnotele de 100 și de 200 de lei, cu o mare viteză de circulație, au fost modernizate în 2015, deși în paralel încă mai circulă și omoloagele lor de tip vechi. Au fost modernizate și bancnotele de 1, 5, 10, 20, 50 lei și 500 de lei.  

Banca Națională a Moldovei (BNM) explică pe site-ul său ce acţiuni se întreprind în cazul depistării bancnotelor şi monedelor suspecte de a fi false.

Astfel, dacă o persoană fizică sau juridică depune la bancă pentru schimb bancnote sau monede metalice suspecte de a fi false, acestea se retrag şi se remit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spre expertizare. Pentru însemnele monetare retrase, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

În cazul depistării de către o persoana fizică sau juridică a unei bancnote sau a unei monede metalice suspecte de a fi falsă (primite din reţeaua comercială etc.), aceasta este obligată să informeze cel mai apropiat comisariat de Poliţie.

Metode simple de depistare a leilor falși

Leii falși pot fi depistați printr-o metodă simplă și la îndemâna oricui, potrivit Poliției: trebuie să încercăm să răzuim vopseaua de pe bancnotă cu ajutorul unei monede sau a unei chei. Dacă vopseaua se răzuiește, este un semn clar că bancnota e falsă.

În al doilea rând, cetățenii sunt sfătuiți de Poliție să examineze elementele de siguranță ale bancnotelor.

Ce elemente de siguranță are bancnota modernizată de 5 lei

De exemplu, bancnota modernizată de 5 lei, pusă în circulație în anul 2015, este protejată de falsificare prin următoarele elemente de siguranță:

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc – expert

Microtext

În partea de sus și de jos a zonei cuprinse între cele două elemente verticale decorative este imprimat microtextul „BNM” și „CINCILEI”.

Filigran

Filigranul poziționat în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ștefan cel Mare, orientat spre centru, care devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Firul de siguranță

Firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie este poziționat în stânga aversului.

Microtext

Pe chenarul cercului unde este amplasat textul „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai...” este imprimat microtextul „BNM”.

Element de suprapunere

Pe zona neimprimată a aversului sunt imprimate fragmente ale cifrei „5”, astfel că atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă privitorului, cifra „5” se vede în întregime.

Bancnotele adevărate au culoare albastră sau arată curcubeu în raze UV

La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu până la 500 de lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM” (Banca Națională a Moldovei).

În lumina razelor ultraviolete (UV), firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale de 1, 5, 10, 20 și 50 de lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100, 200 și 500 de lei.

Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă.

În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

Relief ce poate fi simțit prin atingerea cu degetele   

Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de lei.

Portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin pipăire.

Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.

La bancnotele cu valorile nominale de la 100, 200 și 500 de lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0