CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Procuratura Generală informează astăzi că organele de drept au prevenit o tentativă de punere în circulație a peste 60 de mii de euro falși, în bancnote cu nominalul de 500 de euro.
Încercarea a fost făcută de un grup criminal organizat, membrii căruia se află acum în arest.
Trei persoane despre care organele de drept afirmă că fac parte din respectiva grupare au fost reținute în flagrant de mascații de la „Fulger” și apoi plasate în arest.
Învinuiții sunt doi bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 30 și 47 de ani, care au fost anterior judecați pentru alt gen de infracțiuni. Pentru fapta de care sunt învinuiți acum, legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani.
În rezultatul perchezițiilor, oamenii legii au mai depistat arme, muniții deținute ilegal, obiecte de preț, precum și mijloace financiare, care au fost ridicate și supuse expertizelor.
„În rezultatul acțiunilor de anchetă a fost posibilă realizarea achiziției de control a unui lot în valoare de 5 mii euro în bancnote false cu nominalul a câte 500 euro. Ulterior, la a doua tranzacție, au fost depistate și ridicate alte 116 bancnote false cu același nominal de 500 euro (în total, 63 mii euro falși)”, a informat Procuratura Generală.
Potrivit procurorilor, rezultatul măsurilor speciale de investigații indică asupra activității criminale a unui grup mai larg de persoane, bine organizat, care intra în posesia valutei străine contrafăcute, inclusiv dolari americani, pe care îi introduceau în Republica Moldova, unde îi puneau în circulație.
Verificarea euro: culoarea cifrei din colț trebuie să se schimbe
Primul semn că bancnota de euro este falsă îl reprezintă lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.
De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, înseamnă că aceasta este falsificată.
Verificarea dolarilor: cei adevărați au „muzicuță”
Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, Poliția recomandă să atragem atenția la prezența filigranului - elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui.
Trebuie examinate și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei: dacă trasăm cu unghia pe aceste zone, vom auzi parcă o "muzicuță".
Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor falși sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe un termen de până la 15 ani, precizează Poliția.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova