Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Lei noi puși în circulație astăzi de Banca Națională

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaMonede, bancnote, avere
Monede, bancnote, avere - Sputnik Moldova
Abonare
Noile monede, din argint sau argintate, puse astăzi în circulație de Banca Națională a Moldovei sunt dedicate unor personalități, dar și Mănăstirii Vărzărești, Vinurilor Moldovei și poveștilor populare.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație vineri, 27 noiembrie, opt monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Evenimentul are loc în preajma aniversării leului moldovenesc – moneda națională împlinește 27 de ani de la lansare pe data de 29 noiembrie 2020.

© Photo : Banca Națională a MoldoveiBNM a pus în circulație pe 27 noiembrie 2020 noi monede jubiliare și comemorative
Foto: Lei noi puși în circulație astăzi de Banca Națională - Sputnik Moldova
BNM a pus în circulație pe 27 noiembrie 2020 noi monede jubiliare și comemorative

Prin noua emisie a BNM, Seria „Personalități” este îmbogățită cu două monede comemorative dedicate centenarului Valentinei Rusu-Ciobanu - artist plastic, una dintre cele mai reprezentative și ilustre personalități ale picturii basarabene și bicentenarului nașterii lui Alexandru Ioan Cuza - primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Societate
Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM

Monedele sunt confecționate din argint, au valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 250 de unități și, respectiv, 300 de unități.

O monedă consacrată Mănăstirii Vărzărești – 600 de ani de la ctitorire, cel mai vechi complex monastic din spațiul dintre Nistru și Prut, care reprezintă o mărturie pentru credința poporului nostru, completează seria „Mănăstirile Moldovei”, informează BNM. Piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură tradițională autohtonă de acest gen, are valoarea nominală de 50 de lei și este emisă într-un tiraj de 350 de unități.

O monedă din argint dedicată lui Paul Bran - economist, profesor universitar, manager al învățământului superior în domeniu, primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), suplimentează seria „Știință și inovare”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 250 de unități.

Și seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, pe care este reprezentat fluturele mahaon (Papilio machaon L.), o specie de fluturi ocrotită prin lege. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

BNM pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative - Sputnik Moldova
Societate
BNM a lansat cinci monede noi la sfârșit de an: Iată ce scopuri a urmărit

O monedă dedicată ornamentului tradițional, care reprezintă mărturii importante ale vieții spirituale și ale tradițiilor seculare ale neamului, completează seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 400 de unități.  

Moneda din argint consacrată Vinurilor Moldovei va completa seria de monede „Altele”. Are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități.

Seria „Poveștile copilăriei”, lansată anul trecut, include o nouă monedă „Punguța cu doi bani” din tombac argintat cu valoarea nominală de 20 lei și un tiraj de 300 unități.

Monedele jubiliare și comemorative emise de BNM pot fi cumpărate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Leul moldovenesc a fost lansat ca monedă națională pe 29 noiembrie 1993, înlocuind „cupoanele” aflate la acea vreme în circulație pe post de monedă de tranziție după rublele și kopeicile sovietice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0