Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a lansat cinci monede noi la sfârșit de an: Iată ce scopuri a urmărit

© Photo : BNMBNM pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative
BNM pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a pus în circulație, vineri, 20 decembrie, 5 noi monede jubiliare și comemorative, confecționate din aur, argint și tombac argintat. Monedele „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi” inaugurează seria „Poveștile copilăriei”.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație cinci noi monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic de vineri, 20 decembrie.

Monede BNM - Sputnik Moldova
Societate
Leul moldovenesc își sărbătorește aniversarea: Monede noi lansate de BNM – Foto

Două monede comemorative completează seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”. Acestea sunt consacrate  împlinirii a 200 de ani de la nașterea scriitorului Alecu Russo. Una dintre monede are valoarea nominală de 100 lei și este bătută în aur, iar a doua are valoarea nominală de 50 lei și este bătută în argint.

O a treia monedă este „Ghiocelul bogat (Leucojum aestivum L.)” și completează  seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”. Moneda este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 350 de exemplare.

Alte două monede - „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi” - inaugurează seria „Poveștile copilăriei”. Ele sunt confecționate din tombac argintat și au valoarea nominală de 20 de lei. 

Seria „Poveștile copilăriei” le este dedicată copiilor, „pentru a le trezi interesul față de numismatică”, potrivit BNM. Banca Națională afirmă că noua serie numismatică „vine să promoveze în rândul” copiilor „valori morale, să valorifice cultura și tradițiile autohtone”.

O femeie din Capitală confecționează copaci din monede - Sputnik Moldova
Video
Copaci din monede: Pasiunea unei femei din Capitală - Video
Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de BNM.

Menționăm că leul moldovenesc și-a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare pe 29 noiembrie 2019. Moneda națională a fost pusă în circulaţie pe 29 noiembrie 1993. Prima emisiune numismatică a BNM a avut loc în 1996, odată cu punerea în circulație a monedei comemorative dedicate aniversării a cincea de la Proclamarea Independentei Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0