CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Timp de 23 de ani, Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație 166 de monede comemorative și jubiliare, în cadrul a 16 serii. Dintre acestea 18 sunt din aur, 144 sunt cofecționate din argint, iar două - din tombac argintat.
Leul moldovenesc și-a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare pe 29 noiembrie 2019. Moneda națională a fost pusă în circulaţie pe 29 noiembrie 1993.
Prima emisiune numismatică a BNM a avut loc abia în 1996, odată cu punerea în circulație a monedei comemorative dedicate aniversării a cincea de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.
Cea mai nouă serie numismatică, lansată de BNM pe 20 decembrie 2019, este „Poveștile copilăriei”. Cele două monede ale seriei sunt „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi”, cu valoarea nominală de 20 de lei. Ele sunt confecționate din tombac argintat, iar prețul de vânzare anunțat pe site-ul BNM este de 324 de lei.
Seria „Poveștile copilăriei” le este dedicată copiilor, pentru a le trezi interesul față de numismatică, anunță BNM. Banca Națională afirmă că noua serie numismatică vine să promoveze în rândul copiilor valori morale, cultura și tradițiile autohtone.
Pe site-ul BNM pot fi văzute prețurile tuturor monedelor și bancnotelor jubiliare și comemorative și ale altor articole numismatice oferite spre vânzare.
Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare și comemorative, care va depăși cu cel mult trei la sută prețul stabilit de BNM.