Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM

© Sputnik / Miroslav RotariДни открытых дверей в Национальном банке Молдовы
Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Ce-ar fi să-i răsplătești pe cei mai scumpi urători și colindători cu lei moldovenești din aur sau argint? Monedele din aur, argint sau tombac argintat puse în circulație de Banca Națională pot fi un cadou foarte frumos cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Timp de 23 de ani, Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație 166 de monede comemorative și jubiliare, în cadrul a 16 serii. Dintre acestea 18 sunt din aur, 144 sunt cofecționate din argint, iar două - din tombac argintat.

BNM pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative - Sputnik Moldova
Societate
BNM a lansat cinci monede noi la sfârșit de an: Iată ce scopuri a urmărit

Leul moldovenesc și-a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare pe 29 noiembrie 2019. Moneda națională a fost pusă în circulaţie pe 29 noiembrie 1993. 

Prima emisiune numismatică a BNM a avut loc abia în 1996, odată cu punerea în circulație a monedei comemorative dedicate aniversării a cincea de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Cea mai nouă serie numismatică, lansată de BNM pe 20 decembrie 2019, este „Poveștile copilăriei”. Cele două monede ale seriei sunt „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana” și „Capra cu trei iezi”, cu valoarea nominală de 20 de lei. Ele sunt confecționate din tombac argintat, iar prețul de vânzare anunțat pe site-ul BNM este de 324 de lei.

Seria „Poveștile copilăriei” le este dedicată copiilor, pentru a le trezi interesul față de numismatică, anunță BNM. Banca Națională afirmă că noua serie numismatică vine să promoveze în rândul copiilor valori morale, cultura și tradițiile autohtone.

Pe site-ul BNM pot fi văzute prețurile tuturor monedelor și bancnotelor jubiliare și comemorative și ale altor articole numismatice oferite spre vânzare.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare și comemorative, care va depăși cu cel mult trei la sută prețul stabilit de BNM.

Fluxul de știri
0