CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik, Natalia Dembinskaya. Germanii sunt extrem de nemulțumiți: ei consideră că noile sancțiuni sunt cele mai dure dintre toate. Acestea vor fi puse în aplicare de un democrat care și-a exprimat în repetate rânduri atitudinea extrem de negativă față de conducta de gaz. Va reuși oare Biden să oprească complet conducta – aflați din n materialul RIA Novosti.
Semnale îngrijorătoare
În ianuarie, documentele semnate de Trump vor intra în vigoare, iar companiile care au investit cel puțin un milion de dolari în conducta rusă vor fi supuse restricțiilor. Acest lucru îi va afecta și pe cei implicați în logistică.
”Gazprom” a asigurat că Nord Stream 2 a primit finanțare de la parteneri încă înainte de anunțarea sancțiunilor. După cum a explicat directorul adjunct al companiei, Alexander Medvedev, Engie, OMV, Shell, Uniper și Wintershall au reușit să transfere banii, iar fondurile au fost deja direcționate către destinație. Și BUniper-ul german a subliniat că Germania a confirmat sprijinul său pentru proiect, pornind de la importanța sa pentru securitatea aprovizionării cu gas.
Dar Washingtonul încearcă să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru. Cea mai mare agenție de știri germană DPA, citând o sursă de la Casa albă, aduce la cunoștință faptul că americanii le sună participanților la proiect cu ”avertizări”.
”SUA nu ar dori să impună sancțiuni companiilor europene. Îi sunăm ca să îi avertizăm și ca să le dăm timp să se retragă din proiect. Această conductă nu va exista”, – a declarat o sursă agenției.
Este o tactică testată. După primul pachet de sancțiuni, cel mai mare producător de țevi din lume – compania elvețiană Allseas – a părăsit proiectul. Dar Washingtonul nu a ținut cont de faptul că Rusia are propria rezervă de țevi. Ca urmare, construcția este aproape finalizată.
În Germania, amenințările americane au dat naștere la confuzii. ”O astfel de atitudine este complet inacceptabilă între aliați. <...> Sancțiunile extrateritoriale ale SUA reprezintă o ingerință inadmisibilă în dreptul internațional”, – a sublinat Oliver Hermes, șeful Comitetului de est al economiei germane.
Germanii sunt în panică
Apelurile telefonice cu amenințări nu au făcut decât să confirme temerile germanilor: după schimbarea puterii de la Washington, agitația puțin probabil se va calma. În lunile următoare, Biden ”intenționează să strângă șuruburile și mai mult”, astfel încât proiectul, cu investiții germane de trei miliarde de euro, să eșueze definitiv, declară compania germană Bild.
Intenția SUA de a sancționa companiile de asigurări și de certificare care lucrează cu întreprinderile și judecătoriile rusești este deosebit de impresionantă. Până în prezent, nu există pe agendă restricții împotriva autorităților germane, dar totuși Biden ar fi în stare să nimicească aproape finisatul ”Nord Stream – 2”, susține ziarul.
Noile sancțiuni au fost deja aprobate de Congres și vor fi incluse în amendamentele bugetului militar pentru 2021. Restricțiile anterioare, desigur, nu vor fi anulate.
"Ca urmare, asigurătorii nu vor risca să compenseze daunele suportate în timpul finalizării conductei, iar firmele de certificare nu vor putea evalueze fiabilitatea țevilor sudate înainte ca gazul să fie furnizat în Germania. Dacă Trump nu va reuși, Biden va reuși" – explică pentru RIA Novosti economistul Leonid Kazanov, un expert industrial independent.
Precizarea unor lucrurilor
Deși presiunea asupra europenilor este în creștere, iar Casa albă a apelat la un șantaj direct, nu toată lumea este în panică.
”Industria americană depinde puternic de piața Lumii Vechi, iar încercările Washingtonului de a împiedica finalizarea conductei ar putea declanșa un val de contra-sancțiuni, atât din partea întregii Uniuni Europene, cât și a membrilor săi individuali. În plus, în acest caz, americanii își pierd automat aliații politici din cadrul NATO”, – declară Kazanov.
Mai există și un alt moment: Biden va trebui să se ocupe în primul rând de problemele interne ale statului, ceea ce va dura suficient timp. Economia americană este instabilă. În al doilea trimestru, PIB-ul a căzut cu 33 la sută, eveniment fără precedent. Economiștii au recunoscut pandemia ca fiind cea mai gravă amenințare pentru țară, de la ”Marea Depresiune”. Toate recesiunile anterioare și războaiele din Irak au adus mai puține daune.
Un alt pachet de stimulente în valoare de până la 2,5 trilioane de dolari este în curs de examinare. Acesta reprezintă și ajutoare suplimentare pentru șomeri, și asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pornirea tiparniței de bani promite o diminuare de aproape 10% a dolarului față de euro. Într-o astfel de situație, administrația lui Biden nu va avea timp pentru ”Nord Stream-2”.
Devreme pentru anulare
Nici factorii obiectivi din punct de vedere economic nu au fost anulați: cerea de piață a conductei rusești de gaz este încă ridicată, iar creșterea prețurilor din această toamnă pe piața spot europeană confirmă în mod convingător acest lucru.
"Din august, producția de gaze din Rusia este în creștere, în octombrie s-au extras aproape 63 miliarde de metri cubi de combustibil – cu 13% mai mult decât în septembrie și chiar mai mult decât în octombrie 2019. Acest lucru indică o creștere a cererii, în principal în străinătate", – reamintește Natalia Milciakova, șef adjunct al centrului de informații și analiză ”Alpari”.
Pentru ”Gazprom”, politica energetică a lui Biden, așa-numitul ”curs verde”, reprezintă un aspect negativ al președinției lui. Democrații intenționează să cheltuiască două trilioane de dolari pentru a trece la o energie ecologic curată până în 2035. Iar până în 2050 – la zero emisii. Cu toate acestea, și energia verde este la îndemâna Rusiei: nu numai gazele naturale, ci și hidrogenul poate fi pompat în ”North Stream-2”. În Europa, cerea potențială de combustibil pe bază de hidrogen este foarte ridicată.
”În plus, noua administrație nu are nevoie deloc de un conflict cu europenii. După inaugurarea sa, Biden, va trebui să restabilească relațiile deteriorate cu Uniunea Europeană și, în special, cu Germania, fiindcă fără acest lucru este imposibilă consolidarea capacității de luptă a NATO”, – adaugă Milciakova.
De altfel, SUA de asemenea se îndoiește că noul șef al Casei Albe va realiza tot ceea ce a promis în legătura cu conducta rusă. După cum asigură fostul senator al statului Virginia, Richard Black, Biden va prefera să ajungă la un acord cu Moscova cu privire la finalizarea construcției ”fără zarvă”. Și, în schimb, va încerca să negocieze unele beneficii pentru Washington.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova