La ce ar trebui să ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert

© AP Photo / Bernd WuestneckСудно на шельфе Балтийского моря по газопроводу "Северный поток 2"
Судно на шельфе Балтийского моря по газопроводу Северный поток 2 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Speranțele Germaniei privind o atenuare a poziției SUA în privința ”Nord Stream-2” în cazul venirii lui Joe Biden la putere nu se vor justifica, consideră experții intervievați de ziarul german Bild. Iată ce crede economistul Stanislav Mitrahovici despre acest lucru.

СHIȘINĂU, 19 nov — Sputnik. Cei patru ani de președinție a lui Donald Trump au fost foarte grei în ceea ce privește relațiile dintre Moscova și Washington. Cu Joe Biden, perspectivele nu sunt mai bune. Cu toate acestea, în unele aspecte progresul este încă posibil. Și acest lucru este foarte enervant... pentru Polonia.

Speranțele politicienilor germani că retorica SUA în privința gazoductului ”Nord Stream-2” se va atenua, după venirea lui Joe Biden, nu se vor justifica, spune jurnalistul Julian Repke de la Bild.

Указатель с символикой компании Nord Stream 2 AG - Sputnik Moldova
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce

El a opinat că aceștia ar trebui să se pregătească pentru faptul că, în noul an, Washingtonul va continua ”să strângă șurubul” în această chestiune. Repke este înclinat să creadă într-o astfel de prognoză din cauza intenției SUA de a impune sancțiuni împotriva companiilor de asigurări și certificare care lucrează cu întreprinderile și instanțele rusești. După cum remarcă autorul articolului, deocamdată pe agendă nu sunt incluse sancțiuni împotriva autorităților germane, dar Biden „ar putea îngropa”  ”Nord Stream-2”, care este practic finalizat.

La rândul său, fostul consilier al fostului președinte Barack Obama, Benjamin Schmitt, susține că atât democrații, cât și republicanii au aceeași atitudine negativă față de conducta care vine din Rusia în Germania.

De asemenea, specialistul în securitate energetică Alan Riley crede că obiectivul principal al lui Biden este închiderea proiectului.

Economistul, expertul în cadrul Universității Financiare de pe lângă Guvernul Federației Ruse și Fondului Național pentru Securitate Energetică Stanislav Mitrahovici consideră că situația este una destul de incertă.

"În ceea ce privește așteptările de la Biden, acestea par să fie ambigue. Pe de o parte, echipa lui Biden este plină de oameni care susțin o politică de sancțiuni mai dure față de Rusia. Și Biden însuși a descris Rusia dintr-o perspectivă negativă. Pe de altă parte, Biden se poate preface că este mai puțin egoist decât Trump. Și, din moment ce este mai puțin egoist, atunci nu poți, de exemplu, să le spuneți (europenilor): „cooperăm” , apoi să spuneți imediat: „să introducem sancțiuni americane împotriva companiilor europene pentru faptul că ei lucrează cu” Gazprom”. De aceea, acțiunile posibile ale lui Biden sunt ambigue. Vom vedea, în opinia mea, aici mai există câteva intersectări", a spus Stanislav Mitrahovici în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Sputnik.

SUA vor construi o coaliție împotriva Nord Stream 2: Va opri acest lucru construcția? - Sputnik Moldova
Video
Video: SUA, coaliție anti Nord Stream 2 - Va fi oprit proiectul?
”Nord Stream-2” presupune construirea a două linii a conductei de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an, de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. Proiectului i se opun Statele Unite, care își promovează gazul natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele Unite au impus sancțiuni asupra proiectului în decembrie 2019, cerând companiilor implicate în instalare să oprească construcția. Compania elvețiană Allseas a anunțat apoi suspendarea lucrărilor de construcție a conductei de gaz.

La mijlocul lunii octombrie, Washingtonul a extins restricțiile economice asupra ”Nord Stream-2”, de această dată au fost incluse companii care furnizează servicii, echipamente sau finanțare pentru modernizarea sau echiparea navelor care lucrează la proiect. De asemenea, potrivit informațiilor din mass-media, Washingtonul intenționează să impună sancțiuni companiilor de asigurări și de certificare care cooperează cu navele rusești la finalizarea gazoductului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0