Se va confrunta oare Rusia cu „sancțiuni infernale” sub Biden?

© AP Photo / Winslow TownsonВице-президент США Джо Байден
Вице-президент США Джо Байден - Sputnik Moldova
Abonare
Puterea din Statele Unite se va schimba abia anul viitor, dar este deja clar: Joe Biden va fi mai dur cu Rusia decât predecesorul său.

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik, Natalia Dembinskaia. Relativ recent, cele mai radicale măsuri - așa-numitele sancțiuni infernale - erau propuse anume de democrați. Cum amenință acest lucru economia rusească aflați din materialul RIA Novosti.

Datoria de stat a Rusiei

"Ne așteptăm la o înrăutățire serioasă a poziției față de Rusia. Ura față de Moscova în echipa lui Biden este cu adevărat uimitoare”, a declarat un diplomat de rang înalt de la Washington, citat de Financial Times.

Dar una este să faci declarații politice și cu totul altceva sunt acțiunile întreprinse în calitate de președinte. Pe cât de combativ ar fi Biden, Washingtonul nu dispune de prea multe mijloace pentru a provoca daune palpabile economiei rusești, subliniază Bloomberg.

Cea mai gravă amenințare este interzicerea investițiilor în datoria de stat a Rusiei (obligațiuni cu împrumut federal, OFZ). Cu toate acestea, primii care vor suferi din cauza acestui lucru vor fi investitorii americani - mari deținători de valori mobiliare. Și ei ar putea acționa în judecată administrația Biden.

Флаги Евросоюза  - Sputnik Moldova
Europa va plăti scump pentru noile sancțiuni antirusești

Mai mult, ca răspuns, Rusia se va descotorosi în cele din urmă definitiv de obligațiunile Trezoreriei SUA. În condițiile datoriei publice exorbitante și deficit bugetar uriaș, Casa Albă nu are nevoie de acest lucru.

"Cel mai probabil, americanii vor introduce sancțiuni similare celor europene pentru presupusa încercare de otrăvire a lui Alexei Navalnîi. Dar vorbim despre restricții personale, nu sectoriale. Apoi va urma încercarea de reluare a dialogului cu Moscova, de rezultatele căreia va depinde politica Washingtonului", sugerează Vitali Mankevici, președintele Uniunii Industriale Ruso-Asiatice. În opinia sa, interdicția privind datoria de stat a Rusiei este un atu care va fi utilizat numai în cazul unei treceri evidente a liniei roșii.

"Nord Stream — 2"

S-ar putea ca să crească presiunea asupra Nord Stream-2. În 2016, Biden a numit proiectul energetic rusesc o afacere proastă pentru Europa. "Acest lucru va destabiliza în cele din urmă Ucraina. Iar Europa are nevoie de furnizori diversificați de gaze", a spus el în calitate de vicepreședinte al SUA.

Указатель с символикой компании Nord Stream 2 AG - Sputnik Moldova
Polonia va salva ”Nord Stream - 2”: Iată de ce

La mijlocul lunii octombrie, staff-ul electoral al democratului a reamintit din nou: poziția candidatului lor nu s-a schimbat: el este împotriva gazoductului rusesc și „încearcă să consolideze independența energetică a Europei”.

Însă este posibil ca toate acestea să rămână doar vorbe, dar de fapt noul președinte american va negocia cu Rusia și își va retrage obiecțiile față de proiect. După cum asigură fostul senator al statului american Virginia Richard Black, Biden va prefera să negocieze cu Moscova finalizarea construcției „fără mult zgomot”. Și, în schimb, va încerca să negocieze câteva beneficii pentru Washington.

Cursul verde și OPEC

Încă un aspect negativ al președinției lui Biden este politica energetică, așa-numitul curs verde. El intenționează să investească 2 trilioane de dolari pentru a trece la energie curată până în 2035. Și până în 2050 - la zero emisii.

"Beneficiarii cei mai evidenți ai victoriei posibile a lui Biden sunt companiile de energie regenerabilă, sectorul infrastructurii. Petrolul și gazele, companiile farmaceutice se vor simți mai rău, iar cele mai mari companii de tehnologie ar putea fi expuse riscului reglementării antitrust".

"Pentru piața rusească, în acest caz, probabilitatea unor sancțiuni mai dure crește", subliniază analiștii ”Finam” în strategia lor de investiții pentru al patrulea trimestru al anului 2020.

"Riscul real pentru Rusia este introducerea unei taxe pe carbon în agenda globală, care va submina cel mai bun preț de cost din lume pe care îl oferă Rusia. Acest lucru va fi valabil și în cazul siderurgiei și a metalelor neferoase", precizează Mankevici.

În cele din urmă, Biden va continua să facă presiuni asupra OPEC.

Здание ОПЕК в Вене - Sputnik Moldova
Noul acord OPEC+ le este convenabil tuturor

De exemplu, el poate relaxa sancțiunile împotriva Iranului și Venezuelei, iar petrolul lor va reveni pe piețele mondiale.

"Iranul va da cel puțin două milioane de barili pe zi. Acest lucru ar putea submina acordul OPEC+", avertizează analistul financiar Artem Zvezdin.

”Există riscul ca Rusia să se retragă din acord și apoi afacerea să se prăbușească. Donald Trump a fost cel care a facilitat participarea Moscovei", a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul cartelului. Acordul de reducere a producției de petrol va înceta să funcționeze și vor apărea probleme globale pe piață, care vor afecta negativ veniturile ce provin din comercializarea petrolului.

Însă toate acestea sunt încă doar speculații. Poate, odată ajunsă la putere, echipa lui Biden va prefera un curs mai constructiv - la urma urmei, sloganurile zgomotoase sunt bune în campania electorală, dar nu ajută prea mult în politica reală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0