Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Impozitarea coletelor stârnește nemulțumiri printre deputați

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Inițiativa Ministerului Finanțelor de a impozita coletele mai scumpe de 100 de euro trimise prin poștă a stârnit nemulțumirea membrilor platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Aceștia susțin că proiectul este în defavoarea cetățenilor.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Membrii platformei parlamentare „Pentru Moldova” au anunțat că nu sunt de acord cu intenția Ministerului Finanțelor de a reduce din nou limita de import neimpozabil al mărfurilor, de la 200 de euro la 100 de euro. Propunerile de revizuire a regimului de impozitare pentru mărfurile care sosesc în Moldova în colete poștale au fost incluse în proiectul de politică fiscală și vamală, care urmează să fie aprobat de Parlament.

Работа Почты России в Новосибирской области - Sputnik Moldova
Proiect: Coletele poștale mai scumpe de 100 de euro vor fi impozitate
Deputatul Eleonora Graur a declarat că acest proiect este în defavoarea cetățenilor, în special al genților economici care în ultima perioadă au început să dezvolte tot mai mult comerțul online. 

”Considerăm inadmisibil proiectul Ministerului Finanțelor pentru proiectul politicii bugetar-fiscale privind impozitarea coletelor transportate prin intermediul poștei și procurate online, care nu depășesc plafonul de 100 de euro față de 200 de euro cât este în prezent. Noi înțelegem că Guvernul trebuie să întreprindă acțiuni pentru a majora veniturile la buget, însă nu acceptăm ca să majoreze veniturile băgându-se în buzunarul cetățenilor, cu atât mai grav este că limita impozabilă este redusă deja al doilea an consecutiv, anul trecut fiind redusă de la 300 de euro la 200 de euro”, a declarat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Deputatul Eleonora Graur susține că motivul invocat de Ministerul Finanțelor potrivit căruia Republica Moldova trebuie să ia exemplu de la Uniunea Europeană nu este plauzibil. 

”Nu poate Moldova să se compare cu UE, căci acolo nu se aplică impozite între statele membre. Astfel, un cetățean din România nu achită taxe pentru orice produs din Franța sau Germania sau alte țări”, a mai spus deputatul. 

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” susțin că, dacă inițiativa Ministerului Finanțelor va fi introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale și va ajunge în Parlament, vor veni cu amendamente. 

Человек в маске смотрит на модель коронавируса SARS в мэрии в Тайбэе - Sputnik Moldova
Societate
Poșta Moldovei: Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului prin colete
”Vom propune revenirea la limita impozabilă de 300 de euro care a fost în vigoare până în acest an. La fel, vom propune ca bunurile mai scumpe de 300 de euro să fie impozitate doar pentru suma care depășește 300 de euro. Nu credem că amendamentul nostru va afecta comercianții interni, din contra. Dacă cetățenii vor procura mai mult de peste hotare, comercianții interni vor fi nevoiți să facă prețurile competitive și va fi în beneficiul celor care fac achizițiile de peste hotare”, a menționat Eleonora Graur, deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”. 

Conform propunerii Ministerului Finanțelor, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar trebui să fie de 100 de euro. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0