CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. În pofida faptului că purtarea măștii a devenit obligatorie chiar și în spațiile publice deschise din Capitală, în conformitate cu hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău de săptămâna trecută, unii oameni sfidează regula.
Până acum au fost înregistrate 90 de încălcări de către polițiști, însă oamenii legii evită să spună care este suma totală a amenzilor aplicate. Ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a precizat pentru Sputnik Moldova că agentul care constată abaterea are libertatea de a stabili de sine stătător valoarea penalității, în baza „intimei convingeri”, așa cum este prevăzut în legislație.
Cu alte cuvinte, polițistul este cel care stabilește cât trebuie să achite cei care încalcă legea.
”Polițiștii zilnic patrulează străzile, curțile blocurilor de locuit, zonele de agrement și cele unde persistă un flux crescut de persoane. Forțele de ordine informează și duc discuții cu cetățenii, cât și cu agenții economici despre măsurile de prevenire contra COVID-19, despre faptul că purtarea măștii medicinale, conform hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, este obligatorie atât în spațiile deschise, cât și închise. Politia activează la prevenire și informarea cetățenilor. Agentul constatator aplică amenzile, care variază între 50 de lei și 22.500 de lei”, a declarat ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău Natalia Stati pentru Sputnik Moldova.
Juristul Ghenadie Vaculovschi confirmă că nu există criterii clare de stabilire a mărimii amenzii, iar din această cauză polițiștii au competența de a stabili după bunul plac suma aplicată celor care nu respectă legea. Totodată, juristul consideră că măsurile respective vor reduce și mai mult încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
”Este regretabil faptul că autoritățile cu drept de control, inclusiv Parlamentul, nu s-au autosesizat. Oamenilor le rămâne doar să încerce să obțină dreptate în justiție. (...) Poliția nu are cum să-i tragă la răspundere pe toți cei care refuză să respecte această obligație. Doar unii cetățeni, selectați în mod întâmplător de polițiști, vor fi sancționați. (...) Miza, probabil, este că, după ce unii vor fi pedepsiți, ceilalți vor decide să se supună”, a precizat juristul Ghenadie Vaculovschi pentru Sputnik Moldova.
În pofida hotărârii Comisiei municipale de Sănătate Publică, nu toți locuitori Chișinăului poartă măști în spațiile publice deschise și se pare că nu se tem de amenzi. Fotograful Sputnik Moldova a surprins mai mulți oameni, în stradă, în stațiile de așteptare și în parcuri, fără mască de protecție. Mulți dintre cei care aveau măști le purtau însă incorect.
Totodată, avocatul Iulian Rusanovschi consideră că verificările poliției pot fi considerate abuzuri. El a menționat acest lucru într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
”Am primit un mesaj de la un locuitor al municipiului Chișinău care a fost amendat pentru că nu purta masca în spațiu public deschis. Omului i s-a aplicat amenda, pentru ca nu purta masca în stradă. Terorizarea populației a început (...)”, a menționat avocatul.
Iulian Rusanovschi este avocatul care a contestat în instanța de judecată decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău privind purtarea măștilor și în spațiile publice deschise. Juristul a declarat că în acest fel este încălcat dreptul la libera circulație și la viața privată.
”Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol de alți cetățeni, atunci nu e corect să vorbim despre drepturile omului și la libera circulație și noi suntem într-o situație pandemică. Stimații avocați nu ar trebui să uite și ar trebui să analizeze situația din toate punctele de vedere”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP.
Deocamdată, judecătorii nu s-au pronunțat pe marginea sesizării depuse de biroul de avocați. Din Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău care a adoptat decizia fac parte șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă, primarul Ion Ceban și viceprimarul Angela Cutasevici. Reprezentanții municipalității au precizat pentru redacția noastră că nu au de gând să renunțe la această hotărâre, pentru că „masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia COVID-19”.
”Evident că această decizie i-a nemulțumit pe locuitorii Chișinăului, dar oamenii trebuie să înțeleagă că situația depășește orice limită, avem un indicator de risc nefavorabil. Suntem în cod roșu și, conform indicelui de incidență, avem 775 de cazuri la 100 de mii de locuitori, în timp ce indicele pe țară este de 507. Astfel, locuitorii Capitalei trebuie să înțeleagă că numărul de îmbolnăviri crește de la o zi la alta și trebuie să fie solidari în raport cu alți oameni, cu medicii. Și chiar dacă ei cred că masca nu îi protejează, măcar să-i protejeze ei pe alții purtând-o”, a menționat viceprimarul Angela Cutasevici.
Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a depășit în Moldova cifra de 100 de mii. De la începutul pandemiei, 83 789 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 209 de oameni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova