Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii

© Sputnik / Mihai CarausActivitatea SAMU Botanica
Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre situația pandemică.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Situația pandemică din țară se agravează, iar numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova despre cauzele care duc la această situație. 

Grădiniță - Sputnik Moldova
Societate
Decizie șoc! Așa nu s-au mai organizat matinee în grădinițe
”Creșterea numărului de cazuri din ultimele se explică prin faptul că țara noastră nu este o țară închisă, avem o migrație sporită, atât internă cât și externă. Uitați-vă ce se face la autogările Nord, Centru și Sud din Chișinău, uitați-vă în piețe ce se face, la târgurile agricultorilor. Este o îmbulzeală mare. În spațiile deschise copiii mici se joacă într-o parte, iar mamele vorbesc în altă parte. Toate aceste momente duc la așa un tablou. Autoizolarea nu este bine respectată atât în timp, cât și în calitate. Trebuie să ai condiții, ca cineva să-ți aducă alimente și medicamente ca să nu pui în pericol persoanele”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Totodată, responsabilul din cadrul ANSP a anunțat care sunt cele mai afectate zone ale țării de infecția COVID-19. 

”În ultimele 14 zile, în medie pe țară avem 448 de cazuri la 100 de mii de populație. Pe primul loc este municipiul Chișinău, aici avem 928 de cazuri. Pe locul doi este Edineț  - 611 cazuri, regiunea transnistreană - 576, Briceni - 481, Anenii Noi - 465, Bălți - 446, Glodeni - 389, Telenești - 182, Ungheni - 139”, a menționat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Ștefan Gheorghiță susține că, deși autoritățile au luat măsurile necesare în lupta cu coronavirusul, nu exclude că va fi necesară impunerea unor reguli și mai aspre pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. 

Bucătar - Sputnik Moldova
Societate
Restaurantele ar putea fi închise din nou? Ce spune Ion Ceban
”Cu părere de rău, o parte din populație, chiar și sondajele arată că oamenii nu sunt îngrijorați de situația creată, că privesc această pandemie ca pe o infecție respiratorie acută virală despre care spun că nu-i va afecta și va trece pe alături de ei. Șu chiar dacă îi va afecta, va fi o formă ușoară. Vom trece peste această situație dacă cetățenii vor conștientiza pericolul, riscul pentru cei care îi înconjoară, vor renunța să meargă la întâlniri, nunți și cumetrii, petreceri, zile de naștere unde sunt multe peroane și unde nu se respectă regulile. Dacă situația se va prelungi cu câte 1600 de cazuri pe zi, atunci autoritățile vor fi nevoite și obligate să ia măsuri drastice”, a mai spus Ștefan Gheorghiță. 

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, premierul Ion Chicu a declarat că situația pandemică din Republica Moldova este foarte complicată și se agravează. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0