Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Restaurantele ar putea fi închise din nou? Ce spune Ion Ceban

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Bucătar
Bucătar - Sputnik Moldova
Abonare
Toate paturile din spitalele din Capitală sunt ocupate de bolnavii de COVID-19, iar în multe restaurante nu se respectă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei Chișinău, autoritățile municipale au anunțat că au efectuat controale inopinate în zilele de 21 și 22 noiembrie, iar verificările au scos la iveală că există unități de alimentație publică care nu respectă măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus. 

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Situația pandemică este complicată și se agravează
În acest context, primarul Ion Ceban a îndemnat antreprenorii să țină cont de toate regulile, în caz contrar autoritățile vor trebui să aplice reguli mai drastice. S-ar putea ajunge chiar și la închiderea restaurantelor, cluburilor și cafenelelor.

”Rușine pentru cei care vor să câștige bani, dar nu au grijă de sănătate, mă refer la discoteci, karaoke. Se cântă, se dansează în localuri arhipline, după care lumea se vaicără că nu sunt locuri în spitale. Dar cine se face vinovat după? Noi, toți noi”, a declarat Ion Ceban. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a adoptat vineri noi măsuri stricte pentru combaterea pandemiei. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise din municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a spus că masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia de COVID-19. Totodată, el a menționat că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate.

”Situația rămâne a fi extrem, extrem de gravă, o continuare uniformă de creștere, cresc cazurile grave. Zilnic avem un număr stabil și în creștere de decese. În spitalele municipale am ajuns la capacitate maximă, toate cele 1042 de paturi sunt ocupate. Putem spori numărul locurilor de la 5 -10 paturi pe zi doar din contul acelor pacienți care se externează, paturi libere sunt la limita, capacitățile sunt la limită, colaborăm cu Ministerul Sănătății să facem față acestei presiuni, curând vom activa alte 200 de paturi la Moldexpo”, a precizat Boris Gîlcă. 

În același timp, edilul-șef al Capitalei a anunțat că va sancționa orice angajat al administrației publice locale care nu va respecta măsura de purtare a măștii în spații închise ori deschise. 

”Am văzut diferite păreri, eu vreau să înțeleg până la capăt nemulțumirile când aceste măsuri sunt luate anume din motivul protecției pentru toată lumea. Oare e atât de complicat când toate țările (fac același lucru) și unele țări europene nu au ridicat această restricție de la începutul pandemiei. Am auzit că ar fi complicat, eu port masca din prima zi”, a spus Ion Ceban. 

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 97 941 cazuri în Moldova. În total, 79 556 persoane au fost tratate de COVID-19 de la începutul pandemiei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0