Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

© Sputnik / Mihai CarausȘtefan Gheorghiță
Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
Abonare
Purtarea măștilor în spațiul public deschis – cât de necesară a fost această decizie și cum comentează specialiștii atacul unui grup de avocați în instanța de judecată Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publică?
Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a remarcat că hotărârea Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica prin care s-a instituit obligația purtării măștilor în spațiul public deschis în municipiul Chișinău este una extrem de importantă și necesară în condițiile în care în Republica Moldova situația epidemiologică s-a agravat.

Specialiastul susține că fiecare cetățean trebuie să fie responsabil și să conștientizeze riscul la care se supune dacă contactează cu alte persoane în spațiul public deschis.

"Masca este o metodă de protecție foarte importantă. Evident, dacă ieși în fața blocului și nu este nimeni în preajmă, atunci poți să nu o pui, însă îndată ce zărești pe cineva masca de protecție trebuie pusă imediat. În același timp, este bine de purtat masca peste tot, întrucât dacă atingi masca de mai multe ori poți introduce microbii și infecția de pe mâini. Măsurile de igienă sunt nespus de improtante", a semnalat Ștefan Gheorghiță.

Cât privește acțiunea unui birou de avocați din Capitală care a atacat în instanță Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor (de orice tip) în spațiul public deschis în tot cuprinsul municipiului Chișinău, specialistul a menționat că această măsură în condițiile pandemice actuale este foarte importantă, iar avocații ar trebui să țină cont de unele aspecte.

Медицинские маски - Sputnik Moldova
Societate
Măsuri radicale în Chișinău: Masca devine obligatorie peste tot

"Avocații vorbesc despre drepturile omului - dreptul la libera circulație ș.a. Însă ei au uitat să vorbească despre dreptul fiecărui cetățean la sănătate. Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol atunci la fel putem vorbim despre încălcarea drepturilor, mai cu seamă că suntem în plină pandemie", a punctat interlocutorul.

Amintim că vineri, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat noi măsuri stricte pentru combaterea COVID-19. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Autoritățile municipale atenționează că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0