Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de copii din Moldova suferă de pneumonie

© Photo : Elena Păpădie, arhiva personalăElena Păpădie
Elena Păpădie - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă au apărut programe de conduită și tratament, rata de pneumonie rămâne destul de ridicată în rândul copiilor de până la 5 ani. Specialiștii sunt îngrijorați de acest fenoment care a luat amploare în țara noastră.
Interviu cu Elena Păpădie

Între 1200 și 1400 de copii se tratează anual de diverse forme de pneumonie. Dintre aceștia aproximativ 45 la sută sunt micuții cu vârsta de până la un an. Datele au fost prezentate de către șefa secției Pneumologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Elena Păpădie, în cadrul emisiunii "ATITUDINI".

Potrivit speicalistului, există mai mulți factori de risc care dezvoltă pneumonia în rândul copilașilor.

Doina Rusu - Sputnik Moldova
Pneumonia: Cine riscă să dezvolte afecțiunea
"Cei mai vulnerabili sunt bebelușii născuți prematur sau cei care nu au fost alimentați exclusiv la sân în primele șase luni de viață", a menționat Elena Păpădie.

Speicalistul a remarcat că semnele şi simptomele pneumoniei variază în funcţie de vârsta copilului. În general, copiii manifestă adesea una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, lipsa poftei de mâncare, vomă sau chiar convulsii. În acest context, Elena Păpădie le recomandă părinților să se adreseze imediat medicului pentru a monitoriza starea de sănătate a copilului.

De menționat este că, pe parcursul anului 2019, aproximativ 52 de minori și adolescenți au decedat din cauza pneumoniei. Mai mult de jumătate dintre victimele infecției au fost copii cu vârsta de până la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0