Există multe mecanisme care predispun către dezvoltarea pneumoniei. Pentru pneumoniile bacteriene, frigul și răceala sunt întotdeauna factori predispozanți ce reduc pentru moment toate mecanismele de protecție a căilor respiratorii.
De asemenea, stresul, surmenaj fizic, bolile cronice ieșite de sub control influențează negativ imunitatea persoanei. În această perioadă, organismul este predispus la reducerea răspunsului imun de protecție, iar bacteriile pot fi contractate chiar și din mediul ambiant, de la o altă persoană bolnavă.
Totuși, din grupele de risc fac parte vârstnicii cu afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat și altele, precum și persoanele cu boli oncologice sau cele care iau tratamente biologice.
"Pentru unele persoane din grupele vulnerabile, pneumonia poate da complicații severe. Orice bacterie poate cauza o infecție fatală", a subliniat interlocutoarea.
De menționat este că, din cauza COVID-19, numărul cazurilor de îmbolnăvire de pneumonie și decese este în creștere. Ca urmare, rata mortalității prin pneumonie va crește cu 70 la sută, la nivel mondial, în perioada pandemiei, potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova