CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Ministerul Finanțelor a supus consultărilor publice proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Printre schimbările propuse se numără și modalitatea de achitare a taxei rutiere. Acesta nu va fi plătită în mod tradițional, ci ar putea să fie inclusă în acciza pentru produse petroliere.
Secretarul de stat la ministerul de resort Dorel Noroc a explicat în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Radio Sputnik Moldova care sunt avantajele acestor schimbări.
„Dacă un cetățean cu mașină utilizează drumurile de câteva ori pe an, el va achita o taxă foarte mică. (...)Asta presupune: cu cât eu consum mai multă benzină sau motorină, cu atât mai mult se achită acea componentă de preț care este inclusă în taxa rutieră. Respectiv, cu cât consum mai mult - asta înseamnă apriori că eu utilizez mai mult infrastructura rutieră. Respectiv, achit o taxă rutieră mai mare”, a declarat Dorel Noroc.
Evident însă că în aceste condiții va crește prețul la combustibil.
„Pentru că este o acciză suplimentară, desigur că acesta are un impact și la creșterea prețului. (...) Inevitabil va fi o majorare de preț al produselor petroliere, dar nu vom achita taxa rutieră, în cazul în care se aprobă acest concept”, a explicat secretarul de stat.
Totuși, acest lucru ar urma să-i afecteze pe transportatori, care folosesc foarte des drumurile naționale, dar și pe fermieri, care au nevoie de cantități mari de combustibil pentru lucrările agricole. Asta deși aproape că nu folosesc drumurile. Dorel Noroc susține că în prezent se caută o soluție pentru transportatori, iar fermierilor, cel mai probabil, statul le va oferi compensații.
„Ce ține de agricultură - scopul nostru nu este ca agricultura să achite taxa respectivă, de aceea noi propunem ca acea cantitate de motorină care e utilizată în agricultură, exact cu cât va crește prețul, această diferență înmulțită la cantitatea de motorină o vom subvenționa. Formulele de calcul urmează să le analizăm, astfel încât ei să nu plătească acea taxă, așa cum nu o plătesc nici acum”, a declarat secretarul de stat.
Anual în fondul rutier se acumulează din taxele pentru drum aproximativ 800 de milioane de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova