Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a aprobat un proiect de lege cerut de FMI

© REUTERS / YURI GRIPASМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege ce vizează consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Premierul Chicu a spus că o asemenea lege a fost cerută de Fondul Monetar Internațional (FMI) la negocierile cu privire la noul program de finanțare.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Parlamentul a adoptat astăzi cu o majoritate confortabilă de voturi, în două lecturi, un proiect de lege ce presupune consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară

Este vorba despre o lege care a figurat printre condițiile avansate Guvernului de la Chișinău de Fondul Monetar Internațional (FMI), atunci când părțile au negociat semnarea unui nou program de finanțare.

În prima lectură, proiectul, elaborat de BNM, a fost votat unanim, iar în a doua lectură a fost susținut de 87 de deputați dintre cei 92 prezenți în sala de ședințe.

Prevederile viitoarei legi ar urma să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimul compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de BNM și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.

Proiectul se referă la „răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al Băncii Centrale, determinarea mărimii prejudiciului material cauzat și modul de tragere la răspundere al membrilor organelor de conducere a BNM”.

Potrivit raportorilor și notelor informative la proiect, viitoarea lege „prevede consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, de reglementare și supraveghere bancară adoptate de BNM”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0