CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. După ce Partidul Democrat din Moldova (PDM) s-a retras de la guvernare, în forul legislativ nu mai există o majoritate parlamentară. Din acest considerent, noțiunile de „putere” și „opoziție” nu pot fi utilizate pentru moment în sala de ședințe a Parlamentului.
Toate grupurile parlamentare sunt la guvernare
Care este guvernarea și care este opoziția a întrebat astăzi, mai în glumă, mai în serios, în plenul ședinței, deputatul independent Octavian Țîcu.
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a răspuns că, după destrămarea coaliției parlamentare majoritare pe care o formau democrații și socialiștii, nimeni nu mai poate spune că este în opoziție sau la guvernare.
Deputatul socialist Vasile Bolea și-a exprimat la rândul lui părerea, spunând că toți deputații se află la guvernare, dacă ar fi să judecăm după felul în care au votat pe 19 și 20 noiembrie. Vasile Bolea a avut în vedere faptul că proiectele de lege au fost adoptate cu o majoritate confortabilă de voturi, ale deputaților din toate grupurile parlamentare.
S-a modificat structura Parlamentului: Cele mai numeroase fracțiuni
Cele mai multe mandate în Parlament, 37 la număr (din totalul de 101), le deține acum Partidul Socialiștilor.
Platforma parlamentară „Pentru Moldova” s-a declarat „al doilea cel mai numeros grup parlamentar din actualul Legislativ”, cu 15 mandate - 9 deputați din Partidul „ȘOR” și 6 neafiliați.
Urmează Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, condus de Maia Sandu), cu 14 mandate, PDM, cu 13 deputați, și fracțiunea „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu, cu 6 mandate.
Ce partide vor forma o nouă coaliție majoritară în Parlament?
În opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, solicitat de Sputnik Moldova, situația din Parlament se va clarifica după învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, care ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 23 decembrie, când expiră mandatul președintelui Igor Dodon.
Roman Mihăeș a presupus că socialiștii (PSRM) ar fi interesați să negocieze cu „Pentru Moldova” formarea unei coaliții majoritare în parlament, care să ofere sprijin politic Guvernului.
„Avem un Guvern fără majoritate parlamentară. Să vedem dacă PSRM va reuși să semneze cu altă fracțiune sau grup vreun acord de guvernare. Probabil, PSRM va încerca să negocieze cu grupul „Pentru Moldova”, pentru că restul au refuzat”, a spus Roman Mihăeș.
Cât privește varianta dizolvării actualului for legislativ și organizarea de alegeri parlamentare anticipate, comentatorul politic a menționat că „în actualul Parlament există fracțiuni care doresc anticipate, de exemplu PAS, care le dorește cât mai repede, dar și PSRM, care a declarat că dorește anticipate în octombrie”.
„Probabil după învestirea Maiei Sandu deja se va clarifica situația”, a apreciat Roman Mihăeș.
Igor Dodon a spus că vrea o coaliție PSRM – PAS
Președintele Igor Dodon a declarat pe 20 noiembrie, în emisiunea „Președintele răspunde” că „varianta ideală ar fi o coaliție largă între stânga și dreapta politica”, având în vedere PSRM și PAS.
„Igor Dodon cu PSRM și Maia Sandu cu PAS sunt două forțe cu legitimitate sporită”, a apreciat Igor Dodon.
„Nu văd nicio formă de coaliție în Parlament până la sfârșitul acestui an. După Anul Nou, PSRM va examina oportunitatea creării sau nu a coalițiilor pe termen scurt și mediu. Vom vedea dacă putem crea astfel de coaliții și dacă este în interesul nostru să le creăm”, a mai spus șeful statului.
Igor Dodon a spus că PSRM va decide când și cum va fi dizolvat Parlamentul. El a afirmat că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în octombrie-noiembrie 2021, iar până atunci Guvernul va rămâne minoritar.
„Avem cel puțin 40 de deputați care nu vor anticipate. Formula dizolvării acestui Parlament ține de PSRM. Noi vom decide când și cum. Guvernul Chicu nu va pleca în demisie. Nu examinăm varianta ca cineva sub presiune să scrie cerere de demisie. Nu examinăm demisia din cont propriu. Am auzit idei de moțiune de cenzură. Dacă mergeți la anticipate, ați dispărut de pe arena politică. Noi mergem fără griji, da voi ce veți face?”, le-a transmis Igor Dodon politicienilor.
Deputatul socialist Vasile Bolea a apreciat, în studioul Sputnik Moldova, că la ora actuală nu există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului și că actualul Guvern, chiar fiind minoritar, își exercită pe deplin atribuțiile.
„Să intrăm într-o criză politică de rând cu problemele pe care le avem de ordin economic, pandemia, seceta în agricultură, ar fi un lucru nechibzuit, care va avea consecințe nefaste pentru Moldova”, a spus deputatul.
Vasile Bolea a adăugat că „nu putem să organizăm alegeri anticipate fără să avem adoptate bugetele, politica fiscală și semnat Memorandumul cu FMI”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova