Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PDM nu mai face parte din majoritatea parlamentară

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Abonare
Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu va mai face parte din majoritatea parlamentară. Pavel Filip a anunțat acest fapt în ședința de astăzi a Parlamentului. Liderul PDM a invitat alte partide la dialog.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a anunțat în ședința plenară a Parlamentului că fracțiunea PDM părăsește oficial majoritatea parlamentară. Astfel, Guvernul condus de Ion Chicu este, din nou, unul minoritar.

Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Politică
Moțiune simplă împotriva ministrului de Interne

Pavel Filip a spus că PDM se retrage din majoritatea parlamentară, dar că va sprijini proiectele care sunt în beneficiul cetățenilor.

De asemenea, Pavel Filip a spus că alegerile prezidențiale au trecut, iar situația epidemică este alarmantă. El a propus ca situația epidemică provocată de COVID-19 să fie discutată în Parlament. 

Parlamentarul a menționat că numărul de cazuri noi de COVID-19 anunțat ieri este foarte îngrijorător - peste 1.600 de cazuri și peste 100 de lucrători medicali contaminați într-o singură zi.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că au mai existat propuneri referitoare la discutarea situației epidemice în forul legislativ și până acum, dar acest lucru nu s-a reușit.

Parlamentul nu s-a întrunit în ședințe plenare timp de peste două luni, din 10 septembrie, iar între timp au avut loc alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la care a învins Maia Sandu. 

Structura Parlamentului în noiembrie 2020

În Parlament există acum cinci grupuri (fracțiuni) oficiale, un grup de deputați, o alianță neformală și câțiva deputați independenți.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Transferul funcției de președinte: Maia Sandu va purta un diamant

Iată structura Parlamentului prezentată pe site-ul oficial parlament.md

Grupul parlamentar al socialiștilor (PSRM) dispune de cel mai mare număr de mandate – 37 de deputați.

Pe locul doi se află Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, condus de Maia Sandu), cu 14 mandate.

PDM are 13 deputați. 

Grupul parlamentar Șor are 7 mandate și a aderat la platforma parlamentară creată recent – „Pentru Moldova”, care-și propune depășirea crizei din Parlament și care a fost constituită de către deputații care au părăsit fracțiunea condusă de Andrian Candu („Pro Moldova”).

Fracțiunea „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu, dispune de 6 mandate.

În Parlament mai sunt 2 deputați independenți și 11 neafiliați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0