Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Alegeri anticipate nu vor avea loc în timpul apropiat

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
După alegerile prezidențiale care au avut loc în Republica Moldova, unele partide susțin în continuare că este necesar de declanșat alegeri parlamentare anticipate. Iată ce cred experții despre acest lucru.

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Alegerile anticipate nu se vor declanșa în viitorul apropiat. Cel mai devreme acestea ar putea avea loc în primăvară. De această părere este directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc. Acesta spune că deocamdată este necesar ca președintele ales să intre în plenitudinea atribuțiilor sale.

Президент Молдовы Игорь Додон провел экскурсию по недавно открытому после реставрации зданию администрации главы государства - Sputnik Moldova
PAS nu acceptă consultări cu Igor Dodon

„O mare parte din partidele din Parlament își vor păstra cel puțin componența personală cu plus/minus câteva mandate. Sigur că va veni Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, care acum este într-un trend ascendent”, a precizat politologul.

Victor Juc mai spune că în condițiile în care în Republica Moldova instituțiile statului funcționează la capacități foarte reduse, organizarea alegerilor parlamentarea ar putea duce practic la suspendarea activității acestor instituții. În același timp, președintele Maia Sandu va dori să-și consolideze pozițiile în Parlament pentru a forma o majoritate și pentru a avea o cooperare mai strânsă la capitolul Președinție-Guvern.

„Este o mare dilemă dacă alegerile anticipate ar contribui la îmbunătățirea calității elitei conducătoare. Pe de o parte, toți vorbesc de rău acest Parlament, iar pe de altă parte alegerile parlamentare anticipate aruncă Republica Moldova pentru cel puțin o perioadă de jumătate de an în incertitudine”, a conchis Juc.

Amintim că ieri președintele în exercițiu Igor Dodon a anunțat că nu vrea să admită o criză politică, astfel va iniția discuții cu fracțiunea PAS, dar și cu alte fracțiuni și grupuri parlamentare.

Президент Молдовы Игорь Додон провел экскурсию по недавно открытому после реставрации зданию администрации главы государства - Sputnik Moldova
PPDA nu merge la consultările cu Igor Dodon - Declarație

Și președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare după validarea alegerilor și învestirea sa în funcție.

Ulterior, deputatul grupului parlamentar PRO Moldova Vladimir Cebotari a declarat că ar accepta un dialog cu PSRM, unul dintre cele mai mari partide din Legislativ, însă acesta trebuie reformat. Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a propus să fie organizate alegeri parlamentare peste un an - în toamna lui 2021.

Astăzi, fracțiunile parlamentare ale Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că nu vor merge la consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0