Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Când vom avea alegeri parlamentare anticipate și un nou guvern

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic Ian Lisnevschi a explicat pentru Sputnik Moldova cât de probabile sunt alegerile parlamentare anticipate în actuala conjunctură politică.

CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, analistul Ian Lisnevschi a declarat că este puțin probabil ca într-un viitor apropiat să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate. Și asta pentru că mulți deputați ar risca să nu mai intre în viitorul Legislativ din cauza ratingului scăzut. 

„Acest lucru la momentul dat este foarte greu de realizat. Practic jumătate dintre deputați nu doresc alegeri parlamentare anticipate din cauza că nu vor nimeri în Parlamentul următor. Este vorba despre Partidul Democrat, deputații neafiliați, deputații partidului Pro Moldova, deputații Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Probabil, nici Partidul „ȘOR” nu dorește acum alegeri anticipate. În prezent nu există o dorință a Parlamentului de a merge la anticipate”, a remarcat Ian Lisnevschi.

În aceste condiții, cel mai probabil fracțiunile parlamentare vor încerca să facă unele concesii ca să ajungă la o înțelegere. Lisnevschi consideră că în viitorul apropiat miza deputaților ar putea fi o nouă majoritate, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne așteptăm în viitorul apropiat și la un nou guvern. 

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon ar putea reveni la conducerea PSRM

„Trebuie mai întâi să vedem dacă această majoritate parlamentară dorește un nou guvern, pentru că deocamdată nu există semnale că acest guvern va fi înlocuit. Poate pe parcurs, dar într-o lună aproximativ intrăm în sărbători. Acest lucru cred că va fi actual deja în luna februarie. E prea devreme încă de vorbit. (...) Pentru formarea unui nou guvern este nevoie de o stabilitate, de colaborare. Mai degrabă toate aceste partide ar putea să se înțeleagă. Chiar și Partidul Demnitate și Adevăr ar putea să ajungă la o înțelegere și cu Partidul Socialiștilor și cu Partidul Democrat”, a precizat expertul.  

De altfel, astăzi președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a propus să fie organizate alegeri parlamentare peste un an - în toamna lui 2021. Cel mai probabil, în acest răstimp formațiunea va încerca să aplice anumite strategii de relansare, pentru a avea șanse să intre în viitorul Parlament.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Pavel Filip: PDM vine cu propuneri pentru partidele politice - Detalii

Filip a mai propus crearea unui „guvern al unității naționale” care să se poată baza pe sprijinul tuturor fracțiunilor din Parlament.

Astăzi, președintele în exercițiu Igor Dodon a anunțat că va iniția discuții cu fracțiunea PAS, dar și cu alte fracțiuni și grupuri parlamentare. 

Oficialul a menționat că nu vrea să admită o criză politică, care în această perioadă dificilă ar afecta enorm cetățenii țării.

Tot astăzi, deputatul grupului parlamentar PRO Moldova Vladimir Cebotari a declarat că PSRM este unul dintre cele mai mari partide din Legislativ, însă acesta trebuie reformat.

Și președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare după validarea alegerilor și învestirea sa în funcție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0