Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Marin Maxian: Poliția a înregistrat noi nereguli electorale

© Sputnik / Mihai CarausПолиция получила 52 машины
Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția a informat ce nereguli electorale a constatat în această dimineață, în timpul votului în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Până la ora 11:00, Poliția s-a sesizat în 23 de cazuri pe diverse aspecte de pretinse încălcări electorale și bănuieli rezonabile, a anunțat la un briefing șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Marin Maxian.

Între altele, Poliția a constatat două cazuri de agitație electorală, două blocări de trasee, șase cazuri de incidente cu buletine – în special este vorba de încercări de fotografiere a buletinelor cu telefonul mobil.

Обстановка в Варнице - Sputnik Moldova
Video
Video: Poliția arată care este situația la Varnița

Polițiștii au raportat și 34 de incidente legate de urna mobilă de vot. Aceste situații depășesc competențele Poliției și urmează a fi investigate de organele abilitate, a spus Marin Maxian.

Alte încălcări electorale au vizat îndemnuri la violență și la blocarea traseelor.

„Orice monitorizare poate avea loc doar daca are caracter pașnic”, a subliniat responsabilul de la IGP.

Marin Maxian a adăugat că „manifestarea activismului civic este încurajată de Poliție, doar că aceasta trebuie să se desfășoare pașnic”.

Au fost raportate și „manifestări de agresivitate, prezență în stare de ebrietate la vot, încercări de a exercita presiuni asupra membrilor birourilor electorale”, a adăugat responsabilul de la Poliție.

La fel ca în primul tur, au existat o serie de nereguli ce țin de nerespectarea regulilor de protecție împotriva COVID-19.

„Măștile, mănușile și pixul să fie la fiecare cetățean”, a subliniat Maxian.

„Păstrați distanța socială între dumneavoastră, pentru ca discuțiile să se desfășoare în siguranță”, a îndemnat șeful adjunct al IGP.

Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova
Poliția a înregistrat mai multe încălcări: Iată ce s-a întâmplat

Peste 6.000 de polițiști asigură ordinea publică în ziua alegerilor prezidențiale. Polițiștii se află la o distanță de 100 de metri de secțiile de votare.

Astăzi are loc cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. Primul tur s-a desfășurat pe 1 noiembrie, iar prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,3% de alegători din numărul celor înscriși în listele electorale, însă niciun candidat nu a reușit să acumuleze peste 50 la sută din voturi.

Pe primele două locuri s-au clasat fostul premier, candidatul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, pentru care au votat 35,16% dintre alegători, și actualul președinte, candidatul independent Igor Dodon, cu 32,61% de voturi. Cei doi se confrunta în turul doi de scrutin. Votarea a început la ora 07:00, iar secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0