Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consecințele post-Covid: Ce simt cei care au învins infecția

© Sputnik / Mihai CarausDoina Rusu
Doina Rusu - Sputnik Moldova
Abonare
Infecția COVID-19 declanșează un șir de consecințe. Acestea sunt resimțite diferit, în funcție de forma de care a suferit pacientul.
Interviu cu Doina Rusu

Persoanele care au fost afectate de COVID-19 resimt consecințele infecției chiar și după ce au învins virusul. Aceste consecințe nu-i afectează pe toți pacienții. Statisticile arată că 60 la sută din toți pacienții pot reveni la viața obișnuită după 2-3 săptămâni, iar 40 la sută resimt consecințele pe un termen lung.

"Ceea ce simt pacienții după suportarea virusului implică mecanisme autoimmune. Rămân niște afecțiuni induse la nivelul sistemului nervos central, se distabilizează procsele metabolice. Unii oameni au nevoie de support medical chiar și după ce este eliminat virusul din organism. Alții își revin de sine stătător, însă trebuie să adopte un mod de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, somn și odihnă", a declarat în studioul Sputnik specialistul Doina Rusu din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie.

Potrivit interlocutoarei, persoanele care au suportat o formă severă a bolii, îndeosebi cei care au trecut prin terapie intensivă, resimt consecințele o perioadă mai îndelungată de timp. În acest sens, în Capitală, s-a deschis și un centru de recuperare post-Covid, destinat acestor persoane.

Вакцинация добровольцев против COVID-19 в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
Când vaccinul rus Sputnik V ar putea ajunge la angajații ONU

"O bună parte va cădea pe umerii pneumulogilor pentru a preveni sau a gestiona fibroza postinflamatorie. După suportarea bolii pacienții mai prezintă tuse, dispnee și astenie pronunțată. În două-trei  luni situația ar trebui să se îmbunătățească cu implciarea ajutorului  medical", a precizat Doina Rusu.

De menționat este că, din cauza COVID-19, numărul cazurilor de îmbolnăvire de pneumonie și decese este în creștere. Ca urmare, rata mortalității prin pneumonie va crește cu 70 la sută, la nivel mondial, în perioada pandemiei, potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0