Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi este ziua tăcerii: Fără agitație electorală

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a anunțat încă din ajun că astăzi, sâmbătă, este ziua tăcerii, în care candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu mai pot face agitație electorală.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei, adică astăzi sâmbătă, și mâine, duminică, când se va desfășura turul doi al alegerilor prezidențiale.

Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Atenție: În Italia s-au schimbat adresele unor secții de vot

Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale a menționat într-un comunicat de presă că interdicția de a face agitație electorală respectivă nu se referă la informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea ”Fond Electoral”.

Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă, de la 15 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice ori cu amendă de la 35 la 50 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.

Mâine - turul doi al alegerilor prezidențiale

Alegerile prezidențiale din Moldova: coadă la secția de vot din incinta AEP, București - Sputnik Moldova
Moldoveni din România: Atenție la noile adrese ale secțiilor de vot
Amintim că duminică, 15 noiembrie, va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale din anul 2020.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC.

Pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie au fost formate 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare.

Buletine de vot

München, Germania - Sputnik Moldova
Noi adrese pentru secțiile de votare din Germania: Atenție!
Pentru turul doi au fost tipărite 3.605.517 de  buletine de vot. Pentru secțiile de votare din țară au fost printate 2.934.017 de buletine de vot -  2. 168. 620 în limba română și 765.397 în limba rusă. Pentru secțiile de votare de peste hotare au fost tipărite 671.500 de buletine, dintre care 583.100 în limba română și 88.400 în limba rusă.

În buletin, pe prima poziție va fi înscris candidatul care a acumulat mai multe voturi în primul tur al scrutinului – Maia Sandu (36,16%), desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar pe poziția a doua – Igor Dodon (32,62% din voturi), candidat independent, a decis CEC. 

Buletinul de vot va conține 2 patrulatere cu lungimea de 112 mm și lăţimea de 140 mm și va fi tipărit pe hârtie opacă (mată) de culoare „gri afumat”, la fel ca pentru primul tur.

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 15 noiembrie

Pentru turul I de scrutin, CEC a acreditat 2197 de observatori, care îşi pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur. Comisia Electorală Centrală a mai acreditat pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 încă 185 fr observatori, dintre care 162 naționali și 23 internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Atenție: Unde moldovenii vor vota în Israel
CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0