Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Soarta legii care a stat la baza expulzării profesorilor turci

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională s-a expus asupra sesizării cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională.

CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Curtea Constituțională a examinat timp de două zile o sesizare a deputatului PAS Dumitru Alaiba depusă în luna aprilie cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională. Astfel, magistrații Înaltei Curți au decis că actualele articole din lege sunt neconstituționale, iar străinii declarați indezirabili trebuie să cunoască motivul de ce sunt expulzați din Republica Moldova.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională a examinat astăzi un subiect sensibil
”Curtea Constituțională hotărăște: „ se admite sesizarea depusă de Dumitru Alaiba. 2 Se declară ne constituționale textele ”în decizie nu vor fi menționate motivele care stau la baza ei din art.55 al.3, teza 2, astfel de date și informații nu pot fi sub nicio formă direct sau indirect aduse la cunoștință străinilor, declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanța de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă din ar.56, al.2 și E din art.60, al.4 privind regimul străinilor în Republica Moldova.3 Până la modificarea articolelor de către Parlament a art. 55 și 56, decizia privind declararea străinilor ca persoană indezirabilă din rațiuni de securitate națională va conține un rezumat un rezumat al motivelor, de o manieră compatibilă cu un interes legitim a securității naționale fiind-ui notificat străinului sub această formă. 4 Se declarară neconstituțională art.225, al.3 din Codul Administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității al actelor administrative individuale și normative ”, a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Hotărârea este definitivă, nu poate fi atacată și va intra în vigoare la data adoptării fiind publicată în Monitorul Oficial. Curtea Constituțională a emis o adresare Parlamentului pentru remedierea deficiențelor expuse în hotărâre. 

Magistrații Curții Constituționale i-au audiat în acest proces pe avocatul Vladislav Gribincea, reprezentantul autorului sesizării, deputatul Dumitru Alaiba, reprezentantul Parlamentului, reprezentantul Guvernului, reprezentanta Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, precum și un reprezentant aș Serviciului de Informații și Securitate.

Sesizarea lui Dumitru Alaiba a parvenit după ce în septembrie 2018, mai mulți angajați ai liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, „suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul țării noastre”.

Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Politică
Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci
În iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenția pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25000 de euro pentru cinci cetăţeni turci ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 125000 de euro, echivalentul a 2 560 000 de lei, conform ratei oficiale de schimb a BNM, la data pronunțării hotărârii, ceea ce constituie un prejudiciu în proporții deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

La un an după această decizie, mai exact în septembrie 2020, fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Inculpatul a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare. Este vorba de 25 de mii de euro pe care Guvernul Republicii Moldova era obligat să-i achite pentru cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate. Iar suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral s-a ridicat la 125 de mii de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0