Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Botnari
Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Generală vine cu precizări privind condamnarea fostului director al SIS, în dosarul profesorilor turci.

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Sentința în acest caz a fost secretizată în totalitate. Precizarea a fost făcută de Procuratura Generală printr-un comunicat de presă. Potrivit informațiilor oferite de instituție, Botnari a fost acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci. Astfel, a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, sentință de condamnare.

„Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate”, este menționat în comunicatul Procuraturii Generale.

Instituția precizează că inculpatul a achitat prejudiciul cauzat statului, precum și toate cheltuielile judiciare. Este vorba de 25 de mii de euro pe care Guvernul Republicii Moldova era obligat să-i achite pentru cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate. Iar suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral s-a ridicat la 125 de mii de euro.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon cere explicații de la SIS în legătură cu expulzarea celor 7 cetățeni turci

Urmărirea penală în cazul cetățenilor turci a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, în acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi foști vicedirectori SIS, dar și directoarea Biroului de Migrație și Azil.

„În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă în mod arbitrar de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea țării și ar fi întemeiat îndepărtarea acestora din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă de a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor”, informează Procuratura.

Așadar, s-a constatat că toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens.

Здание Европейского суда по правам человека - Sputnik Moldova
Societate
Nagacevschi: Moldova pierde multe dosare la CEDO - cum vor interveni autoritățile

În aceste condiții, prin ordonanța procurorului, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, ex-directorul SIS a fost pus sub învinuire, iar dosarul - deferit justiției.

Amintim că acum doi ani mai mulți angajați ai liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că cei șapte cetățeni străini, „suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili”.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenția pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25000 de euro pentru cinci cetăţeni turci ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 125000 de euro, echivalentul a 2 560 000 de lei, conform ratei oficiale de schimb a BNM, la data pronunțării hotărârii, ceea ce constituie un prejudiciu în proporții deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0