Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională a examinat astăzi un subiect sensibil

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională va continua mâine ședința în care examinează o sesizare cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Curtea Constituțională a examinat astăzi o sesizare a deputatului Dumitru Alaiba (PAS) cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională.

По случаю Дня независимости руководство страны возложило цветы к памятнику Штефана Великого - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională

Audierile pe marginea sesizării au durat mai multe ore, însă ședința nu s-a încheiat. Curtea a anunțat că ședința va fi continuată vineri, 13 noiembrie, de la ora 11:00. Părțile urmează să-și prezinte cuvântul de încheiere, după care judecătorii vor delibera și apoi vor pronunța decizia.

Părțile audiate în ședință de magistrații CC au fost: avocatul Vladislav Gribincea, reprezentantul autorului sesizării (deputatul Dumitru Alaiba), reprezentantul Parlamentului, reprezentantul Guvernului, reprezentanta Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, precum și un reprezentant al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Radu Frija.

În sesizarea sa, Dumitru Alaiba a contestat unele dispoziții din articolele 55 alin. (3), 56 alin. (2), 60 alin. (4) și 63 alin. (4) din Legea nr. 200 din 16 iunie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Societate
Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

Aceste prevederi stabilesc că atunci când decizia privind declararea străinului drept persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu trebuie menţionate motivele care stau la baza ei.

De asemenea, conform prevederilor contestate de deputatul Alaiba la CC, străinul poate fi expulzat chiar și atunci când există temeri justificate că viaţa acestuia este pusă în pericol sau că acesta va fi supus la torturi, tratamente inumane ori degradante în statul în care urmează să fie returnat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0