Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îl va exclude sau nu CEC pe Dodon din cursă: Ce spune Cimil

© Sputnik / Rodion ProcaDorin Cimil
Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a vorbit în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova despre cererea lui Renato Usatîi de a-l exclude pe candidatul independent Igor Dodon din cursa prezidențială.

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a comentat cererea liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, de a-l exclude pe Igor Dodon din cursa prezidențială.

Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Usatîi cere excluderea lui Dodon din cursa electorală
Asta după ce s-a iscat un scandal la tipografia Universul între membrii staff-urilor celor doi candidați la funcția de președinte al țării, motivul fiind o pretinsă falsificare a tirajului materialelor electorale de către candidatul Igor Dodon. 

”Este a patra sesizare pe acest aspect. Prima cerere a fost depusă de Olesea Stamate, reprezentantul candidatului Maiei Sandu și ulterior au mai fost încă două sesizări de la Dorin Chirtoacă și Asociația ”Forța Veteranilor”, reprezentată de Constantin Covrig. Suntem la etapa de analizare. Vedem dacă toate patru solicitări vor fi admise, pentru că procedura administrativă prevede și primul nivel de admisibilitate, ceea ce înseamnă că cererile trebuie să întrunească criteriile de formă și conținut conform prevederilor Codului Administrativ. Mâine seară vom veni cu declarații pe acest subiect”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC. 

Cimil susține că nu Comisia Electorală Centrală decide să excludă concurenții electorali din cursă, ci instanța de judecată. 

”Este prematur să spunem că va fi o decizie într-un mod sau altul. Trebuie să analizăm caracterul informațiilor și al probelor prezentate și să avem o soluție pe acest caz, dar decizia finală de a exclude un candidat aparține instanței de judecată. CEC-ul poate înainta doar o hotărâre și formula o cerere de chemare în judecată. Toate litigiile depuse în instanța de judecată trebuie soluționate până la ora 07:00, în data de 15 noiembrie”, precizează Dorin Cimil. 

Președintele Comisiei Electorale Centrale a explicat ce prevede legea în cazul în care CEC identifică ilegalități, iar instanța de judecată emite o decizie nefavorabilă în privința unui candidat. 

Dacă unul dintre concurenți este exclus din cursă, atunci participă la alegeri doar cel care rămâne. În acest caz este anulat pragul electoral de 33,3%, iar candidatul rămas trebuie să acumuleze cel puțin 50% dintre sufragii plus încă un vot. 

Влад Николаевич Батрынча выступает в рамках презентации предвыборной программы независимого кандидата Игоря Додона - Sputnik Moldova
Batrîncea: Vom ataca acțiunile concurentului nostru la CEC și Procuratură

Amintim că în dimineața zilei de ieri, deputații Oazu Nantoi și Igor Grosu de la partidul PAS condus de Mai Sandu, împreună cu alți câți-va activiști civici, au venit la tipografia Universul din Capitală. Acestea au susținut că staff-ul lui Igor Dodon ar fi falsificat datele privind tirajul materialelor electorale. De asemenea, ei au acuzat că pe materialele electorale este indicată altă tipografie, iar tirajul de bază ar fi fost tipărit la tipografia de stat Universul. Aceștia au anunțat oamenii legii pentru a veni să documenteze cazul la fața locului.

La fața locului au sosit de asemenea polițiștii și reprezentanții staff-ului electoral al lui Dodon - deputatul Vlad Batîncea și Gaic Vartanian. Între cei prezenți s-a produs un schimb dur de replici.

Șeful staff-ului candidatului la funcția de președinte al țării Igor Dodon a anunțat astăzi că va solicita Procuraturii Generale să investigheze cazul.

Totodată, staff-ul lui Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar fi tipărit materiale electorale pe care nu au indicat tirajul și nici tipografia, dar și de falsuri în procesul de colectare a donațiilor. Mai mult, consideră că acțiunile întreprinde de reprezentanții PAS cad sub incidența articolelor 50 și 51 ale Codului Electoral, fapt pentru care va ataca la CEC și în organele de drept, precizând că nimeni nu poate să blocheze activitatea unui concurent electoral. Vlad Batrîncea a făcut apel către toți observatorii internaționali acreditați în Republica Moldova să verifice faptele și să se pronunțe în privința acțiunilor ambilor concurenți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0