Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fadei Nagacevschi: Curtea Constituțională a blocat țara

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia Curții Constituționale care a dat aviz negativ proiectului ce vizează sistemul judecătoresc, motivând că nu corespunde normelor constituționale.

CHIȘINĂU, 22 sept. - Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că astăzi Curtea Constituțională a blocat un proiect de lege care era așteptat de întreaga societate. 

Constituția RM - Sputnik Moldova
Politică
Proiectul de revizuire a Constituției nu va ajunge la Parlament
”De un an de zile ne luptăm să reformăm justiția din Moldova. A fost pregătit un proiect de lege care urma să fie baza procesului de reformare. Acest proiect a fost agreat cu Comisia de la Veneția și UE. Proiectul a fost expediat la Curtea Constituțională la 1 iulie 2020. Azi, Înalta Curte a blocat această inițiativă de modificare a Constituției. Prin blocarea acestei norme se blochează înțelegerile Republicii Moldova cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană. Proiectul de lege și forma în care a fost transmis către Curtea Constituțională a fost avizata cu experți internaționali ”, a declarat ministrul Fadei Ngacevschi. 

Ministrul Justiției susține că va expedia o sesizare către Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană ca să le explice autorităților de la Chișinău cum să acționeze în continuare. 

”Soluțiile sunt complicate. Merg la Strasbourg să comunic situația chiar mâine dimineață, ca să putem depăși situația. Curtea Constituțională a blocat reforma justiției, dar și țara. Această Curte a blocat un acord de finanțare anterior. De ce în momentul în care se fac acțiuni eficiente pentru a limita influența politică asupra justiției, Înalta Curte blochează inițiativa? Nu înțeleg ce urmărește Curtea. Sper că partenerii nu ne vor întoarce spatele din cauza acestui blocaj. Voi depune eforturi să depășim problemele acestea și sper să-și reanalizeze acest aviz, ca în sfârșit reforma mult așteptată să  funcționeze ”, susține Fadei Nagacevschi.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, care vizează sistemul judecătoresc, nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, dat fiind că nu corespunde normelor constituționale. Asta a declarat Curtea Constituțională. Președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, a menționat că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire. În context, președintele Curții Constituționale a precizat că avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0