Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, despre furtul miliardului: 4 pași ”votați toți de Maia Sandu”

© Photo : Miroslav RotariИгорь ДодонИгорь Додон
Игорь ДодонИгорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Actualul șef al statului l-a învinuit pe contracandidatul său la prezidențiale de complicitate la frauda bancară, în urma căreia Moldova a fost lipsită de un miliard de dolari.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar a avut loc inclusiv datorită votului președintelui Partidului ”Acțiune și Solidaritate”, candidatul la președinție Maia Sandu, pe timpul când aceasta ocupa funcția de ministru al Educației în guvernul țării. Declarația a fost făcută la Radio Moldova de candidatul la funcția de președinte al Moldovei, actualul șef al statului, Igor Dodon.

”Cum s-a produs acest furt? Vreau să menționez doar patru pași, votați toți de Maia Sandu”, a declarat Dodon.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Procurorul general despre furtul miliardului: „Banca Națională a jucat un rol activ”
Primul pas, potrivit președintelui a fost făcut de Guvern la ședința din pe 19 iunie 2013 - s-a micșorat cota statului în BEM de la 56% la 33%.

Al doilea pas a fost făcut pe 25 septembrie 2014 - s-a modificat legislația pentru a face posibil furtul miliardului.

Iar pe 13 noiembrie 2014 s-a dat garanții la 9,5 miliarde de lei. Apoi pe 27 martie 2015 - încă 5,3 miliarde de lei suplimentar. Și pentru toate aceste decizii, potrivit lui Dodon,  Maia Sandu a votat pro.

”Iată de unde de unde s-au luat 13 miliarde de lei - furtul miliardului”, a declarat Igor Dodon

El a subliniat că actuala putere a întreprins un șir de măsuri pentru a întoarce banii scoși din sistemul bancar.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Chicu: Poporul nu va mai plăti avocații celor implicați în ”furtul miliardului”

”După numirea Guvernului Chicu și a noului procuror general, la moment sunt următoarele rezultate: au fost întorși 2,5 miliarde de lei și sechestrate active în valoare de 3,7 miliarde de lei. Total, 6,4 miliarde de lei sunt banii întorși din 13 miliarde furate. Practic, jumătate noi am găsit sursele să întoarcem banii”, a explicat Dodon.

Staff-ul electoral al Maiei Sandu a negat toate învinuirile.

”Pe parcursul, probabil, a ultimilor cinci ani, Maia Sandu spune că acest lucru este un neadevăr tirajat de Igor Dodon”, a declarat pentru Sputnik Moldova purtătorul de cuvânt al Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Aurica Jardan.

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Procuratura a constatat cine și cum a furat miliardul - Nume sonore
În 2014 a devenit cunoscut faptul că Banca de Economii (BEM), Banca Sociala и Unibank, care dețineau aproape o treime din activele bancare ale Moldovei, au scos din țară în jur de un miliard de dolari. Băncile au fost lichidate iar bunurile acestora au fost scoase la vânzare pentru a compensa cel puțin o parte din  mijloacele financiare.

În 2015, de investigarea situației cu privire la decizia Băncii Naționale a Moldovei s-a ocupat consorțiul companiilor internaționale Kroll și Steptoe & Johnson LLP.

În iunie 2018, Procuratura Generală a prezentat strategia de întoarcere a banilor furați din trei instituții bancare, a fost făcută promisiunea că orfanele de drept vor raporta despre rezultatele acțiunilor întreprinse la fiecare jumătate de an.

În mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că principalul beneficiar al furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0