Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura a constatat cine și cum a furat miliardul - Nume sonore

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Abonare
Investigația în dosarul privind frauda bancară va continua, iar cei implicați vor fi deferiți justiției în cel mai scurt timp, anunță procurorul general.

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. „Dezmățul” din sistemul bancar și fărădelegile instituțiilor statului au început încă pe 13 noiembrie 2014 cnd Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituiau 222 de milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare. Precizarea a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui briefing de presă despre dosarul „furtul miliardului”. Acesta a ținut să reamintească fabula cazului. Așadar, după decizia din 13 noiembrie urmează cea din 17 noiembrie 2014 când Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de 5 zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei.

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Investigația privind implicarea unei bănci în furtul miliardului a fost finalizată

În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM. Toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase. Deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM, a menționat procurorul general.

„De notat că, noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic. Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special - penală”, spune Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo, despre frauda bancară: Sunt procurori care mușamalizează ancheta

Potrivit procurorului, timp de șase ani, de la producerea furtului, responsabilii de investigarea cazului doar mimau anumite acțiuni și deturnau investigațiile pe o pistă greșită. 

Mai mult, acesta spune că și în prezent se observă tentativele unora de a deturna atenția publicului de fiecare dată când Procuratura oferă detalii importante din dosarul fraudei bancare.

Procurorul a dat asigurări că instituția va continua să-și facă datoria și va persevera în investigații, indiferent dacă acest lucru convine sau nu.

„Mi-am luat angajamentul să servesc cetățenilor Republicii Moldova și să fac tot ce-mi stă în puteri pentru ca aceste principii să fie urmate de către întreg Corpul de procurori”, a mai precizat Alexandr Stoianoglo.

Amintim, în perioada 30 mai 2013 până în 28 februarie 2015 în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova s-a aflat Iurie Leancă. În perioada 2014-2015, Banca Națională a Moldovei era condusă de Dorin Drăguțanu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0