Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șocant: Câte clădiri au fost afectate de cutremurul din 1940

© Sputnik / OsmatescoIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
În ce măsură clădirile istorice din Chișinău au fost afectate de cutremurul devastator din 10 noiembrie 1940? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" cu directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.
Clădirile istorice, afectate în urma cutremurului din 1940

Astăzi s-au împlinit 80 de ani de la cutremurul din 10 noiembrie 1940, resimțit puternic și pe teritoriul țării noastre. În urma acestui cutremur devastator, clădirile din centrul istoric al Chișinăului a avut de suferit foarte mult.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, aproximativ 2795 de clădiri au fost afectate, dintre care 172 - distruse în totalitate.

Igor Nicoară - Sputnik Moldova
Moldova, afectată de cutremure: La ce să ne așteptăm
"Acest seism a nivelat cu pământul clădiri importante precum Palatul Sfatului Țării, situat pe strada Alexei Mateevici.  De asemenea, unele clădiri ale muzeelor din Capitală au avut de suferit, fiind devastate exponate importante", a precizat el.

Directorul AIRM a menționat că și unele biserici au fost grav afectate de acest cutremur. Printre acestea se numără și Biserica Constantin și Elena, unde s-a prăbușit cupola. Și în Cimitirul Evreiesc mai multe monumente s-au prăbușit în urma seismului.

Pierderi au fost înregistrate nu doar la Chișinău, a mai  remarcat Ștefăniță. În sudul Moldovei, la Cahul, 204 clădiri au fost distruse complet, iar 1981 – deteriorate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0