Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, afectată de cutremure: La ce să ne așteptăm

© Sputnik / Mihai CarausIgor Nicoară
Igor Nicoară - Sputnik Moldova
Abonare
Vrancea (România) este singura sursă de cutremure care pot afecta Republica Moldova. Statisticile demonstrează că pe parcursul a 100 de ani, în zona epicentrală Vrancea se întâmplă trei cutremure de pământ majore,  resimțite inclusiv pe teritoriul țării noastre.
Moldova, zguduită de un cutremur sever: La ce să ne așteptăm

În cadrul emisiunii "Obiectiv", directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a declarat că în prezent savanții nu pot stabili cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Activitatea specialiștilor din cadrul instituției este axată pe reducerea efectelor și riscurilor la care suntem expuși, iar obiectivul principal este să elaboreze propuneri, hărți de zonare și microzonare seismică care se aprobă în calitate de acte normative pentru a reduce riscul seismic.

imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Ne pregătim de cutremur: Ce vor face salvatorii dacă se vor prăbuși clădirile – Video
Mai mult, Institutului de Geologie și Seismologie efectuează monitorizarea seismică a focarului Vrancea în comun cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, cu care a semnat în anul 2010 și un memorandum de colaborare.

"Împreună am reușit să modernizăm stațiile seismice, toate sunt digitale, în format online. În Moldova sunt șapte stații care participă la monitorizarea focarului seismic Vrancea și 11 pe teritoriul României. Prezicerea cutremurelor nu este posibilă la moment. Pe termen mediu și lung, sunt hărțile elaborate de noi, dar posibilitatea tehnică pentru Chișinău ar fi să cunoaștem despre evenimentul seismic cam cu circa 30-40 secunde înainte de a-l resimți. Aceasta ar fi viteza de pătrundere a undei seismice din zona focarului până la teritoriul nostru", a declarat pentru Sputnik interlocutorul.

Important! Reguli de comportament în timpul unui cutremur - Sputnik Moldova
Video
Important! Reguli de comportament în caz de cutremur
Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată în 36-37 de ani, au loc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în țara noastră.

"Niciun savant din lume nu poate să prezică cu exactitate când va avea loc cutremurul. În general, putem depista unele fenomene care ne-ar indica că este posibil să se producă un cutremur de pământ, însă despre magnitudinea și localizarea acestuia nu este posibil de spus nimic. Ultimul cutremur de mare intensitate a avut loc în 1977. Atunci, în București, au decedat 77 de oameni. Din fericire, la Chișinău nu au fost victime. Cercetările demonstrează că un eventual seism puternic este inevitabil", a relatat anterior într-un interviu pentru Sputnik Igor Nicoară.

Seismologul a semnalat atunci că, în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pierderile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Specialistul a menționat că construcțiile ridicate până în anii '50 sunt mai vulnerabile, deoarece au fost ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică. Cât privește blocurile noi "doar un cutremur puternic va putea evalua rezistența lor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0