Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Am putea avea alegeri parlamentare anticipate – Expert

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic Victor Juc consideră că retragerea din guvern a deputaților PD și înlocuirea lor cu alți miniștri poate duce până și la alegeri parlamentare anticipate, la scurt timp după cele prezidențiale.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Întrebat de Sputnik Moldova care ar fi scopurile acțiunilor întreprinse politice de astăzi, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe, Victor Juc, a spus că acestea trebuie analizate pe două dimensiuni.

Gestul lui Dodon trădează un sentiment de siguranță în actul guvernării

"Sunt două dimensiuni. Prima ține de anunțul Partidului Democrat de a-și retrage miniștri, dar după ce președintele ales va intra în funcțiune. Și a doua este că Partidul Socialiștilor, în frunte cu președintele în exercițiu, a încercat să preia inițiativa și să demonstreze că ei nu depinde de alți factori de partid decât de unul singur. Dar rezultatul îl vom vedea pentru că se prefigurează la moment, cel puțin, nedeclarat, un guvern minoritar și este foarte greu de determinat cât va dura el pentru că o moțiune de cenzură poate ușor să debarce guvernul. Dar la moment mie mi se pare că socialiștii și președintele în exercițiu au demonstrat că ei sunt stăpâni, ei controlează balonul în ternul tuturor adversarilor și au venit cu un sentiment de siguranță în actul guvernării", a spus politologul Victor Juc.

Întrebat de Sputnik Moldova din ce motive a recurs Partidul Democrat la acest gest, Vir Juc a lăsat să se înțeleagă că acestea rămân ne întrutotul clare.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Politică
Video: Noii membri ai Guvernului Chicu au depus jurământul
"Democrații încearcă prin disperare să-și salveze partidul. Ei nu au participat nici la alegerile prezidențiale cu propriu candidat, repetând situația din 2016. Atunci ei au spus că au salvat guvernul de mișcările de protest din stradă. Acum ei au încercat să-și salveze partidul motivând că nu are niciun rost de participa la alegerile prezidențiale ca să nu obțină un scor foarte mic. Dar vedeți că scorul lor este forte mic și o parte din electorat a mers spre Renato Usatîi, o mică parte merge spre Maia Sandu. Încercarea de a salva partidul, de a-l menține pe linia de plutire a și condus spre această situație. Democrații consideră că în continuare reprezintă o forță de legătură dintre cei de stânga și cei de centru-dreapta.", a spus directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe, lăsând să se înțeleagă că s-ar putea să nu fie chiar așa.

Corespondentul Sputnik Moldova l-a întrebat pe Victor Juc dacă felul în care a acționat Igor Dodon, rapiditatea și siguranța din gestul lui de investire a altor miniștri în locul celor democrați, ne poate să facem să credem că el și socialiștii au o soluție pentru crearea unei alte majorități parlamentare, spre exemplu cu cei de la "Pentru Moldova".

кабинет министров  - Sputnik Moldova
Politică
Comentator politic, despre retragerea miniștrilor PDM

"Nu este exclus că președintele Dodon a purtat anumite negocieri în culise sau, cel puțin, a purtat anumite discuții cu cineva. Probabil s-ar putea prefigura și o altă coaliție majoritară cu "Pro Moldova", cu "Pentru Moldova". Se va vedea. Într-un viitor apropiat toate se vor developa. Dar prin acest gest, președintele urmărește două obiective: pe de o parte el ține să demonstreze că este sigur în ceea ce face, iar pe de altă parte că s-ar putea să fie identificată o nouă coaliție. Dar datele matematice arată că va fi foarte dificil ca socialiștii să mai poate întruni cu alți parteneri o majoritate de 50+1", a precizat Juc.

Sputnik Moldova l-a mai întrebat pe directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe dacă, prin gestul de a-și retrage miniștri din guvern, PD ar putea să ajute cel puțin două forțe politice care vor acum cu nerăbdarea alegeri parlamentare anticipate după cele prezidențiale: PAS și Partidul Nostru. Victor Juc a răspuns afirmativ.   

"Dacă nu se formează o nouă majoritate, atunci desigur că ar fi posibil ca procesul să se grăbească. Cel mai interesat ca acesta să aibă loc este că Renato Usatîi pentru că el încearcă să profite de acest trend în ascensiune pe care îl are și se gândește că ar putea să ia locul, în special, al celor de centru-stânga, adică a Partidului Democrat. Iar democrații, la moment, ei nu sunt interesați mult în desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate pentru că trebuie să reclădească practic partidul în teritoriu", a spus politologul.

El a afirmă trei mari actori politici își doresc astăzi alegeri parlamentare anticipate: PSRM, PAS și Partidul Nostru. Cele trei formațiuni consideră că la alegerile parlamentare anticipate le va consolida numărul de mandate din Parlament. Pe când PD și Partidul Șor nu sunt atât de interesați, ca de altfel și PPDA. Aceștia fie că și-ar reconfirma rezultatul din ultimele alegeri, dar ar cheltui multe resurse financiare și umane pentru scrutin, fie unii ar putea să înregistreze un rezultat mai prost, să nu acceadă în Parlament.

În același timp, obiectivul președintelui Dodon este să câștige la prezidențiale, dar nici el nu ar fi împotrivă ca undeva prin primăvara anului viitor să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. El crede că socialiștii își vor consolida pozițiile, dacă nu cu mult, atunci oricum vor avea mai mult de 37 de mandate în Parlament, cât au acum, a conchis Victor Juc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0