Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Ce se poate întâmpla dacă nu achiți la timp creditul

© Sputnik / OsmatescoInga Mifsud Wismayer
Inga Mifsud Wismayer - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți moldoveni consideră că împrumutarea banilor fie de la băncile comerciale, fie de la organizațiile de creditare nebancară, ar fi o soluție pentru rezolvarea dificultăților financiare. Specialiștii vin cu unele atenționări în acest sens.
Avocat: Ce se poate întâmpla dacă nu achiți la timp creditul

Avocata Inga Mifsud Wismayer le recomandă moldovenilor să fie foarte atenți atunci când apelează la serviciile de creditare, întrucât odată ce împrumută bani trebuie să știe că se expun și anumitor riscuri. Chiar și ofertele băncilor comerciale, unde costurile și penalitățile de întârziere sunt mult mai mici, trebuie analizate minuțios.

"În cazul în care există un salariu stabil lunar este mult mai ușor de achitat creditul de consum. Totuși, este important de evoluat toate riscurile în cazul în care ar interveni ceva și nu va exista posibilitatea de a achita lunar o parte din credit. Mai  mult, sunt oameni care apelează la credite pentru a-și procura mașini de lux, iar apoi înțeleg că nu pot achita nici datoria, dar nici nu au nevoie stringentă de aceste lucruri", a declarat pentru Sputnik Inga Mifsud Wismayer.

Mai rău este că, în condițiile pandemiei, mulți moldoveni au rămas fără un loc de muncă, respectiv întâmpină și dificultăți financiare. O soluție bună, cred ei, ar fi să împrumute bani de la organizațiile de creditare nebancară, care vin cu oferte avantajoase la prima vedere.

Ion Bălănuță - Sputnik Moldova
Caz ieșit din comun: Iată la ce acțiuni recurg colectorii pentru a recupera banii
Inițial, oamenii sunt atrași de prezentare: eliberarea banilor se face imediat, este nevoie doar de prezentarea unui act de identitate. Ofertele sunt însoțite de slogane precum "întorci cât iei", "fără gaj". Potrivit avocatei, contractele de împrumut ascund niște subtilități pe care nu toți oamenii le pot sesiza de la început.

"Dobânzile de întârziere, comisioanele, penalitățile în cote fixe și/sau procentuale, de cele mai multe ori sunt exagerat de mari. Oamenii se trezesc în fața instanței de judecată, fiind urmăriți de executorii judecătorești. De la început, se notifică persoana, i se aduce la cunoștință că contractul urmează a fi reziliat, cu achitarea sumei integrale plus toate comisioanele și cu informarea că în caz de judecată se vor solicita și cheltuielile judiciare. Pentru a stinge un credit, persoana apelează la altă organizație și se încurcă și mai tare în probleme. Ulterior, urmează cheltuieli și mai mari pentru serviciile unui avocat ș.a.", a subliniat specialistul.

De menționat este că, doar în luna februarie curent, pe rol erau circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0