BNM a diminuat din nou rata de bază – iată explicația

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM a redus din nou, deși nesemnificativ, rata de bază, ținând cont de prognozele potrivit cărora inflația va descrește și în anii 2021-2022.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Rata de bază a fost diminuată cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,65 la sută anual. De asemenea, au fost reduse ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight - până la 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual. Deciziile au fost luate, prin vot unanim, de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Video: Ce avantaje au investitorii care aleg Moldova

Potrivit experților economici, o diminuare cu 0,1 puncte procentuale a ratei de bază este o diminuare nesemnificativă. Oricum, rata de bază este acum la „un nivel minim istoric”, după cum a constatat, pentru Sputnik, expertul economic Roman Chircă.

Diminuarea ratelor a fost decisă în scopul „susținerii cererii agregate interne, a procesului de creditare și a economiei pe ansamblu”, după aprobarea, pe 6 noiembrie, de către Comitetul executiv al BNM a Raportului asupra inflației nr. 4 din 2020, care va fi publicat pe 13 noiembrie.

Noua prognoză a BNM cu privire la inflație

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 2,32 la sută în luna septembrie 2020.

Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei

„Conform noii runde de prognoză, rata anuală a inflației se va diminua ușor până la sfârșitul anului curent, iar începând cu trimestrul II 2021 va consemna o traiectorie ascendentă, ajungând spre finele orizontului de prognoză la nivelul inflației-țintă”, a informat BNM.

În același raport se arată că presiunile dezinflaționiste se vor menține pe parcursul întregului orizont de prognoză - trimestrul IV 2020 – trimestrul III 2022.

„Între factorii de scădere a cererii agregate sunt măsurile antiepidemice, diminuarea cererii externe, impulsul fiscal cumulativ negativ de la începutul anului, aprecierea reală a monedei naționale, precum și condițiile agrometeorologice nefavorabile, care au afectat volumul producției agricole”, potrivit BNM.

În noul raport BNM asupra inflației se constată că pandemia COVID-19 implică „o serie de incertitudini legate de impactul asupra recuperării economice, producția agricolă din anul viitor, momentul și magnitudinea ajustării tarifelor la serviciile reglementate”.

BNM a subliniat necesitatea monitorizării continue a situației macroeconomice create de implicațiile pandemiei.

Legătura dintre rata de bază și accesul la credite

Prin reducerea ratei de bază este stimulat procesul de creditare și, ca efect, este sprijinită economia națională.

Cereale, cocostârc, combain, agricultură - Sputnik Moldova
Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020

Precizăm că rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. De exemplu, atunci când rata de bază scade, băncile reduc dobânzile la credite, iar acestea devin mai atractive și mai accesibile. Atunci când, dimpotrivă, rata de bază este majorată, volumul de credite acordate de bănci scade și, implicit, se diminuează ritmul de creștere economică, pentru că antreprenorii nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor, a explicat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Au existat ani în care rata de bază a atins nivelul de 12% și chiar de 20% - s-a întâmplat atunci când BNM a utilizat rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, în condițiile în care crescuse peste un anumit prag masa monetară aflată în circulație, a relevat expertul economic Roman Chircă într-o discuție cu reporterul Sputnik.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei se va întruni într-o nouă ședință consacrată promovării politicii monetare pe data de 9 decembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0