Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei

© Sputnik / Miroslav RotariProtest transportatori, 09 octombrie 2019
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Transporturile sunt printre domeniile economiei cel mai mult afectate de criza provocată de COVID-19. Situația din domeniu nu era bună nici până la pandemie. Depinde acum salvarea ramurii de autorități? Expertul Oleg Tofilat a oferit un răspuns pentru Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Situația din sfera transporturilor era dificilă și în 2019, și la începutul anului 2020, iar asociațiile din domeniu au formulat o serie de revendicări către autorități. Au fost organizate și discuții la Guvern cu reprezentanți ai transportatorilor. Criza provocată de pandemia COVID-19 a aprofundat problemele din domeniul transporturilor.

Se salvează cine poate

Restricțiile referitoare la circulație și regimul de autoizolare au condus la diminuarea numărului pasagerilor și a distanțelor parcurse de aceștia pe toate căile – terestră, aeriană, feroviară - și la scăderea volumului de mărfuri transportate peste hotare.

Город  - Sputnik Moldova
Transportul din Moldova – declin accentuat: Informații noi

Mulți moldoveni care conduceau unități de transport rutier în scop comercial în interiorul țării și peste hotarele ei au rămas fără sursa lor de venit. De exemplu, unii oameni au renunțat, de nevoie, la activitatea lor ce presupunea transportarea pasagerilor cu microbuzele de linie.

În situația actuală, nu este exclus că mulți moldoveni vor renunța la formatul vechi al activității lor din domeniul transporturilor și se vor reprofila. Companiile mari din domeniul transporturilor, inclusiv cele ce se ocupă de exportul de mărfuri, au șanse mai mari să supraviețuiască.

Suntem captivii situației? Opinia expertului

În ianuarie-august 2020, comparativ cu ianuarie-august 2019, transportul aerian de pasageri a înregistrat o scădere de 76%, transportul rutier de pasageri s-a diminuat cu 48,5%, iar scăderea înregistrată de transportul feroviar de pasageri a fost de 44,9%, potrivit datelor statistice oficiale.

„Se resimt efectele pandemiei și transportul este una dintre ramurile cele mai afectate”, a comentat pentru Sputnik Moldova expertul în domeniul transporturilor Oleg Tofilat. 
© Sputnik / OsmatescoOleg Tofilat
Se salvează cine poate: Transportatorii - captivii crizei - Sputnik Moldova
Oleg Tofilat
„Transportul internațional de pasageri suferă cel mai mult - din cauza restricțiilor epidemiologice și din cauza cererii reduse. În rezultat, cursele feroviare internaționale au fost anulate, iar transportul aerian și cel rutier sunt mult sub nivelul de acum un an”, a constatat expertul.

„Transportul rutier domestic de pasageri se restabilește lent, în primul rând, din cauza cererii reduse - concetățenii preferă să călătorească mai puțin”, a mai spus Oleg Tofilat.

L-am întrebat pe expert dacă suntem captivii acestei situații sau autoritățile pot, totuși, să facă ceva pentru asanarea domeniului transporturilor. „Foarte puțin depinde”, a fost răspunsul interlocutorului. În opinia sa, „nicio susținere nu poate remedia șocul cererii cu care se confruntă ramura”.

„Guvernul a venit cu măsuri de suport, cum ar fi relaxarea cerințelor de conformitate operațională, dar și subvenționarea dobânzilor ori garantarea creditelor. Dar nicio susținere nu poate remedia șocul cererii cu care se confruntă ramura”, a apreciat Oleg Tofilat.

Veniturile transportatorilor implicați în exporturi s-au redus din cauza pandemiei

Biroul Național de Statistică (BNS) a informat că în ianuarie-august 2020, comparativ cu ianuarie-august 2019, exporturile Republicii Moldova au scăzut cu aproape 14% (13,6%). Iar majoritatea mărfurilor moldovenești, până la 90%, sunt exportate și importate, tradițional, cu transportul rutier.

În ianuarie-august curent, cu mijloacele de transport rutier au fost realizate 86,4% din totalul exporturilor moldovenești, după care urmează transportul maritim (7,9%), feroviar (3,4%) și aerian (2,3%).  

Cererile de ajutor ale transportatorilor

La sfârșitul lunii iunie, transportatorii pe cale rutieră le-au cerut autorităților, printr-un demers, să întreprindă măsuri urgente de salvare a ramurii, grav afectată de criza provocată de COVID-19. 

Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
Mai puține exporturi – mai puțină valută: Opinia expertului

Totodată, ei au menționat că problemele care au existat în sectorul transporturilor până la pandemie și care nu au fost soluționate la timpul potrivit, s-au transformat acum într-un catalizator care amplifică efectul negativ al crizei social-economice.

Potrivit Consiliului transportatorilor pe cale rutieră, situația din domeniul transporturilor rutiere de marfă și pasageri s-a înrăutățit semnificativ: volumele de servicii au scăzut enorm, un număr mare de angajați nu pot fi remunerați sau sunt remunerați doar parțial.

În anul 2020, practic nu au fost făcute investiții în ramura transporturilor rutiere.

Autorii demersului au cerut să fie întreprinse măsuri urgente, care să diminueze impactul pandemiei COVID-19 asupra ramurii transporturilor rutiere din Republica Moldova. Ei au avut și un set de propuneri - de ordin administrativ, financiar și fiscal - care, în opinia lor, ar îmbunătăți situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0