Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a semnat legea privind noua procedură de formare a guvernului

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии
Президент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat o lege care reglementează o nouă procedură de formare a guvernului - iată care sunt cele mai importante schimbări.

CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege constituțională federală care prevede o nouă procedură de formare a Guvernului, în conformitate cu noile amendamente la Constituție. Documentul a fost publicat pe portalul oficial de internet al actelor juridice.

Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Deputații Dumei de Stat a Rusiei au adoptat legea privind amendarea Constituției

Astfel, de acum înainte puterea executivă va fi exercitată de Guvern și de alte organe federale sub conducerea generală a președintelui (în versiunea anterioară a legii, doar Guvernul exercitat puterea executivă).

De asemenea, noua lege schimbă procedura de numire a prim-ministrului: președintele îl va putea numi numai după ce Duma de Stat va aproba candidatura (anterior, acest lucru necesită doar consimțământul Camerei). Dar dacă deputații vor respinge candidatura de trei ori, președintele va putea să numească singur prim-ministrul.

Totodată, miniștrii structurilor de forță vor fi numiți de președinte după consultarea Consiliului Federației. În același timp, Consiliul Federației va putea amâna examinarea candidaturii propuse dacă înaintarea a fost primită de Camera Superioară cu mai puțin de cinci zile lucrătoare înainte de ședință.

Restul membrilor cabinetului vor fi aprobați de Duma de Stat la propunerea prim-ministrului. În acest caz, candidații la funcția de vicepremieri și miniștri, de asemenea, vor putea fi propuși de trei ori, iar dacă Duma de Stat îi respinge de trei ori, președintele îi va numi el însuși.

Президент РФ В. Путин выступил перед членами Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a adresat un mesaj guvernului și parlamentului

O altă inovație importantă - plecarea din funcție a prim-ministrului nu mai implică o demisie automată a întregului Cabinet - adică președintele poate schimba premierul, însă poate păstra membrii din guvernul anterior.

Structura Cabinetului de Miniștri, ca și până acum, va fi stabilită de președintele țării.

Torodată, legea majorează de cinci ori pragul de sprijin financiar care este stabilit doar la ședința guvernului, de la 100 la 500 de milioane de ruble.
Legea intră în vigoare în ziua publicării sale oficiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0